Heist vecht bouwvergunning voor Condora aan bij Raad van State

Heist-op-den-BergHet Heistse schepencollege vraagt de Raad van State om een besluit van Vlaams minister van Economie, Dirk Van Mechelen, te vernietigen. De minister heeft een bouwvergunning verleend voor de uitbreiding van Condora aan de Hoekstraat in Heist. Het college en de bestendige deputatie hadden dat eerder geweigerd.

Pierre Anthonissen

BR>Het afvalverwerkende bedrijf Condora - ondertussen overgenomen door Leysen Containerdienst - diende eind 1997 een bouw- en milieuvergunningsaanvraag in om de gebouwen uit te breiden met een extra hal.

"De gemeente weigerde die bouwaanvraag in 1998 omdat de hal zou komen op slechts driehonderd meter afstand van de Rashoevewijk met vijfhonderd inwoners en de bewoning in de Schoorstraat. Er werd gevreesd voor reuk- en lawaaihinder en stof", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jef Marien.

"De bestendige deputatie van de provincie Antwerpen weigerde het beroep van Condora, maar minister Van Mechelen heeft de bouwvergunning in beroep wel verleend. Hij deed dat omdat het bedrijf in een zone voor milieubelastende bedrijven ligt, maar zonder rekening te houden met de omgeving", aldus de schepen.

De milieuvergunning werd na negatief advies van de gemeente geweigerd door de bestendige deputatie en in beroep ook door de minister van Milieu. Tegen die weigering ging Condora zelf in beroep bij de Raad van State.

"Bouwvergunning en milieuvergunning zijn aan mekaar gekoppeld. Wij zouden dus sowieso geen gebruik kunnen maken van de toegestane bouwvergunning, want het één kan niet zonder het ander. Onze juridische dienst zoekt nu uit wat er kan gebeuren. Het is alleszins onze bedoeling om hier te blijven en onze activiteiten verder te zetten", reageert Joeri Adriaenssens van Leysen Containerdienst.

Nu in het nieuws