Naar links of rechts?

"Ik zei toch dat we in Lyon de twééde afslag hadden moeten nemen. Maar nee, jij wist het beter..." Als u dit soort vrolijke vakantiediscussies wil vermijden en geen zin hebt om kilometers om te rijden, is het goed om je reisweg op voorhand uit te stippelen. Laat die oude wegenkaart maar in de kast, de pc heeft routeplanners genoeg die het werk heel wat eenvoudiger maken. Routeplanners komen in alle maten en gewichten, maar ze vallen toch in te delen in twee grote groepen: de softwarepakketten (die je in de winkel koopt) en de online-planners (die je gratis op het web kan raadplegen). De online-planners hebben het voordeel dat ze constant aangepast kunnen worden en dus niet verouderen. De softwarepakketten zijn dan weer handiger in gebruik en scoren beter op het vlak van printen van kaarten. Een greep uit het aanbod.

Davy Vandevinne

BR>

Internet

Shell Geostar

Dit is waarschijnlijk de bekendste routeplanner op het web. De sterke punten van deze site worden meteen duidelijk: volledig Nederlandstalig, goede afdrukmogelijkheden en tal van extra opties. Naast het plangedeelte vind je ook behoorlijk wat informatie over hotels, restaurants, autoverhuurbedrijven en het weer. Daarnaast is er een e-shop waar je terecht kan voor reisspullen.

MapQuest

MapQuest is de grootste kaartenboer op het wereldwijde web. Je kan hier gedetailleerde kaarten vinden van zowat elke stad of elk dorp in de hele wereld. Voor het plannen van een route beperkt de site zich voorlopig echter tot de VS, Canada en Mexico. De site is overzichtelijk, héél erg uitgebreid en handig in gebruik. Als de routeplanning nog wordt uitgebreid naar Europa, wordt dit een toplocatie voor vakantieplanners.

CW Lease Routeplanner

Bij CW Lease kan je meteen kiezen tussen routeplanners die de kortst mogelijke of de snelste weg berekenen. Daarnaast rekent de site je ook het benzineverbruik voor. Handig! De database is uitgebreid en de site is heel simpel opgezet, zodat iedereen met de routeplanner overweg kan. De routebeschrijving in tekstvorm is erg overzichtelijk, maar de kaartjes zijn niet gedetailleerd genoeg om bruikbaar te zijn.

ANWB Routeplanner Europa

De Routeplanner van ANWB is eveneens makkelijk te gebruiken. Alleen duurt het wel eventjes voor je de kaartjes op je scherm krijgt. We vonden hier wel kleinere dorpen die andere routeplanners blijkbaar niet in de gegevensbank hadden. In de routebeschrijving zie je ook hoeveel kilometer je nog te gaan hebt. Nadeel is dan weer dat je één algemene kaart krijgt en niet kan inzoomen.

Software

Microsoft Autoroute Express 2000

Dit routeplanner-pakket heeft één groot minpunt: het is volledig in het Engels. Maar toch is het in zijn geheel erg gebruiksvriendelijk. De informatie is goed gestructureerd en alle informatie is via enkele muisklikken beschikbaar. De kaarten zijn zeer gedetailleerd en er zijn verschillende lay-outmogelijkheden. De toeristische informatie en de foto's op de cd-rom zijn een interessante extra. Dit pakket is niet goedkoop, maar wel zijn centen waard.

Route 66

In tegenstelling tot andere pakketten maakt Route een onderscheid tussen België en Europa. Kijk dus uit welk pakket je koopt. Dit programma is wel volledig Nederlandstalig, maar mist wat overzichtelijkheid. De routebeschrijving is erg gedetailleerd en de kaarten zijn bruikbaar. Twee leuke extra's: het

Traffic Message Channel

waarmee je recente verkeersinformatie kan downloaden op het web, en de mogelijkheid om tot op straatniveau te gaan in het Belgische pakket. Een pakket dat door de detaillering goed zal scoren bij mensen die veel op de weg zitten.

AND Route 2000

Dit is een goedkoop maar degelijk pakket voor wie de weg zoekt in België. De detaillering en de kaarten moeten niet onderdoen voor de concurrenten, de gebruiksvriendelijkheid helaas wel. Het programma is trager en het heeft minder mogelijkheden en het duurt even voor je door hebt hoe alles precies in elkaar zit. Als je geen grootse reisplannen hebt - met verschillende tussenstops bijvoorbeeld - is dit pakket een goede aankoop.

Praktisch

Sites:

Software:

Microsoft Autoroute Express 2000, 3.490 frank

Route 66 2000 Europe, 1.990 frank

Route 66 2000 België, 1.990 frank

AND Route 2000, 899 frank

Nu in het nieuws