Handelaar in internetnamen is alles kwijt

Domeinmakelaar Namespace heeft vrijdag de rechten over de 45.000 door hem geregistreerde internetnamen verloren. Het bedrijf stond voor een half miljoen gulden in het krijt bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) en was gesommeerd de rekening voor 17.00 uur te betalen. "Alle namen die Namespace voor 1 april heeft aangevraagd worden maandagochtend teruggehaald", aldus een woordvoerder van SIDN. Het bedrijf liet de betaling gisteren na. Daarom zullen de namen van websites die in handen waren van Namespace, na het weekend van Internet verdwijnen. Het is nog onbekend wanneer zij vrij komen en opnieuw aangevraagd kunnen worden. Een van de kernactiviteiten van Namespace is het bij de SIDN registreren van namen voor websites die mogelijk interessant zijn voor andere bedrijven of personen.

GPD

BR>Zo had het bijvoorbeeld de naam www.dennis-bergkamp.nl geclaimd. Mocht de voetballer gebruik willen maken van een website met deze naam, dan kon hij die voor 13.000 gulden kopen van Namespace. Een veelvoud van het bedrag dat het bedrijf voor de naam betaald zou moeten hebben aan de SIDN. Veel gedupeerden bestempelen de onderneming dan ook als een 'domeinkaper'. Namespace ontkent te kapen, de namen bestonden immers nog niet. Directeur Graafland zegt niet betaald te hebben omdat SIDN volgens hem met verschillende maten meet. "Andere aanvragers van domeinregistratie kunnen veel langer wachten met betalen. Wij willen eerlijke en open regels. Zodra die er zijn betalen we. Het geld ligt op de plank."

De SIDN zegt voor elke aanvrager dezelfde betalingstermijn te hanteren. Na een maand wordt de eerste herinnering gestuurd. Loopt de aanvrager drie maanden achter, dan gaat de stekker er uit. Graafland heeft zijn advocaat inmiddels opdracht gegeven een kort geding tegen de SIDN aan te spannen. Zo hoopt hij de namen terug te krijgen en verder te kunnen met zijn bedrijf. Namespace is nog in een andere rechtszaak verwikkeld. Donderdag wordt bekend of het bedrijf 300 namen terug moet geven aan 160 bedrijven en particulieren die deze eis bij de rechtbank hebben neergelegd. Wellicht is de uitspraak overbodig vanwege de ontwikkelingen rond de wanbetaling.

Nu in het nieuws