Eerste schepen Westerlo komt niet meer op

Eerste schepen André Claes (62) van Westerlo dingt in oktober niet mee naar de gunst van de kiezer. Claes wil als ancien met 36 jaar politieke ervaring, plaats maken voor jonge kandidaten.

Bart Timperman

BR>André Claes stapte 36 jaar geleden in de lokale politiek. De voorbije twee legislaturen zetelde Claes als schepen. Hij was ook twee jaar waarnemend burgemeester ter vervanging van CVP-kopstuk Jos Dupré. "Wie weggaat neemt heel wat ervaring mee", maakt Claes de afweging. "Ik heb veel zaken mee opgestart, veel zien groeien en evolueren. Nieuwkomers hebben die ondervinding niet. Maar zij hebben dan weer andere vaardigheden om voor een goed beleid te zorgen. Ik wil hen die kans geven."

Claes wil niet horen van een ultieme campagne om halverwege de rit de fakkel door te geven. "Wie kandidaat is, moet dat volgens mij voor zes jaar zijn. Ik voel ook niet de behoefte om me als een betweterige schoolmeester te gedragen tegenover jonge raadsleden."

Dat het steeds moeilijker wordt om nieuw bloed te vinden, stelt Claes bij zijn afscheid aan het politieke bedrijf teleur. "Gemeentebeleid vergt steeds meer tijd, werkkracht en kennis. Dat terwijl het steeds moeilijker wordt om bekwame mensen te vinden die zich voor de gemeenschap willen inzetten."