Internationale belangstelling voor ontdekking van Antwerpse dokter

Niets is zo zielig als premature baby's die vechten voor hun leven in de couveuse. Kinderarts Bart Van Overmeire, kliniekhoofd van de afdeling pasgeborenen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, heeft een medicijn ontdekt dat deze wichtjes vlotter over de drempel kan halen.

Jos Vranckx

BR>Het toonaangevende medisch vakblad

The New England Journal of Medicine

heeft dinsdag de Antwerpse ontdekking op zijn website gezet, in afwachting van publicatie van het hele verhaal.

"Kinderartsen over de hele wereld hebben er grote belangstelling voor", zegt dokter Van Overmeire, net terug van een congres in het Canadese Montréal. "Collega's reageren enthousiast en vragen waar ze het medicijn kunnen krijgen. Onze apotheek kan de vraag niet aan. Maar dat probleem geraakt hopelijk wel opgelost, want de farmaceutische industrie begint er brood in te zien."

Slagader

Zo'n vijf jaar geleden begon één vaststelling Bart Van Overmeire bijzonder te intrigeren.

"Bij de foetus in de baarmoeder wordt de bloedtoevoer van de longen weggeleid omdat hij niet hoeft te ademen vóór de geboorte. Dat gebeurt via een speciale slagader, de

ductus arteriosus

. Van zodra het kindje geboren is, knijpt dat bloedvat dicht zodat het bloed naar de longen kan stromen en de baby zelfstandig kan ademen. Maar omdat bij prematuren het lichaam niet

rijp

is, wil dat bloedvat bij meer dan 40% niet spontaan dichtgaan."

"Al 25 jaar wordt dit probleem verholpen door behandeling met een ontstekingsremmer,

Indocid

. Dat heeft echter als neveneffect dat ook andere bloedvaten worden samengeknepen. Vandaar beschadiging van nieren, maag en darmen. Als gevolg van de minder goede doorbloeding kunnen er microben binnendringen in de darmen, die zelfs kunnen afsterven. Ook gebrekkige doorbloeding van de hersenen kan een risico zijn, met zware gevolgen op lange termijn. Bij een tot twee op de tien baby's kennen deze complicaties een fatale afloop."

"Ik stelde vast dat we hier met een probleem zaten. En ik vroeg me af of we na al die jaren geen betere oplossing konden vinden."

Ontdekking

Na wat opzoekwerk had dokter Van Overmeire ontdekt dat een ander type ontstekingsremmer bij proefdieren minder nevenwerkingen had:

Ibuprofen

, dat onder een twintigtal merknamen in de handel is.

"Het leek me de moeite waard om dat middel uit te proberen, omdat het misschien veiliger was dan wat we tot dusver gebruikten. Om te beginnen heb ik het hier in het UZA onderzocht bij twee groepen van twintig kindjes. De ene groep kreeg de traditionele behandeling, de andere een intraveneuze oplossing van Ibuprofen."

"Beide behandelingen waren even doeltreffend, maar de laatste had veel minder bijwerkingen. Op basis van die resultaten heb ik contact gezocht met collega's van andere universiteiten, die meteen tot medewerking bereid waren. In totaal is het middel bij 150 kinderen uitgetest en de conclusies waren eenstemmig. Minder complicaties, minder overlijdens."

Of het broodje van dokter Van Overmeire nu gebakken is? (

lachend

) "Nee, rijk word ik er niet van. Het artikel in

The New England

is louter voor de eer. We zullen wel zien wat de toekomst brengt, voorlopig gan we verder met soortgelijk onderzoek. Het nastreven van de best mogelijke opvang van alle pasgeborenen, dat is mijn grootste bekommernis."

Nu in het nieuws