Valse kredietkaarten kostten banken in VS al vijf miljard

Het is vakantie en dat is de periode dat u al wat vaker uw Visa, American Express of andere kredietkaart bovenhaalt. Opletten geblazen, want voor je het weet, haalt de ober of winkelierster ze door een zogenaamde 'skimmer' en is uw bankrekening een maand later enkele tienduizenden lichter.

Dieter Bernaerts

BR>Het gebeurde enkele weken geleden in Miami, Florida. Plots verdween vandaaruit in totaal een half miljoen dollar (een dikke twintig miljoen frank) van de rekeningen van meer dan honderd Amerikanen. Na onderzoek bleek al snel dat alle gedupeerden in de voorafgaande weken hadden gegeten in één of twee New Yorkse restaurants. Met medeweten van de eigenaar van één van de eetgelegenheden, doorzochten de speurders de kleedkamer van het personeel. In een kastje vonden ze wat ze zochten: een

skimmer

('to skim' betekent 'over iets glijden', 'afromen'). Het apparaatje was nauwelijks groter dan een pakje sigaretten. Aan de achterkant hing een velcro-strip. Daarmee had de frauduleuze ober het waarschijnlijk bevestigd aan de binnenkant van zijn vest. Hij gebruikte een kleine onoplettendheid van de klant om de kaart snel door het sleufje aan de voorkant te schuiven. Gevolg: alle informatie op de magnetische band achteraan de kaart netjes gekopieerd. En met die gegevens kun je vrij makkelijk nepkaarten maken.

Met de namaakkaarten werden in Miami betalingen gedaan voor een totaal van 20 miljoen frank. De betrokkenen merkten dat pas een maand later op hun uitgavenstaat.

Controle

"De bankroof van de toekomst," zeggen ze in de States nu al over de bendes die skimmers gebruiken. Nieuw is deze soort fraude nochtans niet. Enkele jaren geleden al werden onder de loketten van bijvoorbeeld tankstations computertjes aangetroffen die kredietkaarten snel kopieerden terwijl de klant op zijn kasticketje wachtte.

Ondertussen weet iedereen dat hij zijn kredietkaart scherp in het oog moet houden als hij een betaling doet. Met de kleine skimmers die vingervlugge obers of winkeliers aan de binnenkant van hun vest kunnen aanbrengen, wordt dat uiteraard een pak moeilijker.

"Namaakkaarten zijn ook in België al opgedoken," zegt Olivier Joris, woordvoerder van de Bank Card Company. "Maar je mag niet vergeten dat de controle zowel bij ons als bij de handelaars enorm is en de fraude daardoor erg marginaal."

Een cijfer kan de woordvoerder er niet op plakken. In Amerika kunnen ze dat wel. Vorig jaar ging er in totaal vijf miljard frank verloren aan skimmers. In het Verenigd Koninkrijk was dat voor 1999 een bedrag van 1,8 miljard. "Maar hoe groot die bedragen ook lijken, uiteindelijk gaat het om minder dan een tiende van 1 procent van het totale geldverkeer met kredietkaarten," zegt de Amerikaanse

senior vice president

van Visa in het weekblad Time.

"Voor de consument is het overigens belangrijk te weten dat de eventuele schade voor honderd procent gedekt is," voegt Olivier Joris er nog aan toe. "Bij verlies of diefstal moet de eigenaar van de kaart uiteraard meteen bellen om ze te laten blokkeren, maar bij namaak doen we een onderzoekje naar wat er precies gebeurd is. En in bijna alle gevallen sporen we de fraudeur op."