Chemische stankgolf van Fina Antwerp Olefins teistert Waasland

Een zeer indringende chemische geur verontrustte donderdag de inwoners van Kallo, Melsele, Beveren, Linkeroever en Sinaai. De hinderlijke, maar onschadelijke geur was afkomstig van het petrochemische bedrijf Fina Antwerp Olefins aan het Marshalldok. "Wij hebben inderdaad problemen met het heropstarten van onze installaties. We doen er alles aan om de hinder zo snel mogelijk te beperken", stelt woordvoerster Ann De Bie.

Sarah De Beuckelaer, Johan Van Baelen

BR>Kallo ontwaakte donderdagmorgen met een manifest chemische geur. Rond de middag liepen bij de Beverse brandweer, politie en milieudienst klachten binnen uit Melsele en Beveren zelf. Nog later, omstreeks 15u, kregen ook Sinaai, Waasmunster, Linkeroever en Sint-Niklaas een golf te slikken. "Ik dacht eerst dat ik gas rook", vertelt een vrouw uit de Melseelse Spoorweglaan. "Daarom heb ik onmiddellijk ramen en deuren gesloten."

De geur was afkomstig van het Antwerpse Fina Olefins aan het Marshalldok op Rechteroever. Metingen en staalnames van de Beverse brandweer wezen in die richting. Ook het Centrum tegen Lucht- en Waterverontreiniging (CLW) kwam tot die vaststelling.

Tegen de vooravond kwam de bevestiging van Fina Antwerp Olefins zelf: "Maandagavond had ons bedrijf wegens een blikseminslag te kampen met stroomuitval. Al de installaties van Fina Raffinaderij Antwerpen, Fina Antwerp Olefins en Fina Chemicals Antwerpen vielen stil. Ook onze buur Esso werd getroffen. Wij voerden toen een noodstop uit die probleemloos verliep. De overtollige stoffen werden via de toorts verbrand", legt woordvoerster Ann De Bie uit.

"Sinds dinsdag zijn wij bezig met het testen, herstellen en heropstarten van onze installaties. Daarbij meten wij zelf continu de koolwaterstoffen die vrijkomen rond de twee koeltorens. Dinsdag en woensdag lagen de gemeten waarden aan de lage kant, maar vandaag zijn die rond één van de koeltorens beginnen stijgen. De waarden liggen wel nog ver onder de wettelijke normen. De uitstoot is schadeloos voor de volksgezondheid. De koolwaterstoffen kunnen wel een hinderlijke geur veroorzaken."

Hoesten

Het Antwerpse CLW bevestigde dat de stankgolf werd veroorzaakt door de ontsnapping van ethyleen, een koolwaterstof. Dat veroorzaakte de hinderlijke, maar onschadelijke geur. Zowel bij de Beverse politie, brandweer als milieudienst liepen toch klachten binnen over lichte hoofdpijn, een prikkelend gevoel in de keel en hoesten. Enkele mensen werden onwel.

In de vooravond, omstreeks 18u, reden de politiekorpsen in gans het Waasland én op Linkeroever rond om de mensen te adviseren om ramen en deuren gesloten te houden.

Hoe lang de geurhinder nog zal aanhouden, is moeilijk te voorspellen. "De geur wordt specifiek veroorzaakt door koolwaterstoffen die in het koelwatercircuit zijn terechtgekomen. We zijn nu bezig met een analyse daarvan, met het oog op reiniging. Dat gebeurt zo snel mogelijk, want ons bedrijf werkt 24 uur op 24. Wij wensen ons bij de bevolking te excuseren voor de geurhinder en hopen de zaak zo snel mogelijk te kunnen oplossen", besluit Ann De Bie.