Jo Leemans verwerft plaats op SP-lijst Mechelen

Zangeres en actrice Jo Leemans (72) is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen kandidaat voor de Mechelse SP. Het is de eerste maal dat Jo Leemans politiek kleur bekent en ingaat op de vraag van een partij.

Kari Van Hoorick

BR>"Omdat ik vind dat het nu echt nodig is", licht de politieke nieuwkomer toe. "Onze stad krijgt een negatief imago opgekleefd en dat stoort me enorm. Als ik Mechelen vandaag bekijk, kan ik niet anders zeggen dan dat de stad er sterk is op vooruitgegaan. Als rasechte Maneblusser, vind ik de stad mooier ogen dan ooit. Dat hebben we ook te danken aan het stadsbestuur. Toch ben ik niet blind voor de veiligheidsproblemen die er nog zijn", zegt Jo Leemans.

"Zelf heb ik veertien jaar als gastarbeider in Spanje gewerkt. Die situatie was anders, maar ook vergelijkbaar. We moeten meer met de allochtonen in de stad communiceren in plaats van alleen over hen te praten. Ik wil me vooral richten tot de oudere bewoners, van wie er velen blijkbaar niet meer buiten durven komen. Dat is niet nodig. Als ik kan helpen om die angst te overwinnen zodat ze weer de straat op durven, zijn we al een eind op de goede weg. Zelf woon ik in een buurt met veel migranten en dat leverde nog nooit conflicten op. Grote politieke ambities koester ik niet. Maar ik voel dat ik mijn steentje moet bijdragen voor deze stad", zegt Jo Leemans. De SP geeft de zangeres een aparte plaats op de lijst. Normaal trekt ze de derde kolom bij het computerstemmen.