Ringo Starr wordt vandaag 60

"Ringo is Ringo. Meer valt daar niet over te zeggen. En hij is voor elke morzel zo warm, pretentieloos, grappig en vriendelijk als hij eruit ziet. Hij was doodeenvoudig het hart van de Beatles." Lovende woorden van John Lennon voor zijn drummer en kameraad Ringo Starr.

Karel Moors

BR>Het is misschien even schrikken voor sommige lezers maar Ringo wordt vandaag zestig jaar en daarmee is hij de oudste nog in leven zijnde Beatle. Paul McCartney en George Harrison zijn respectievelijk twee en drie jaar jonger.

Richard B. Starkey - de echte naam van Ringo - had niet echt een prettig jeugd. Zijn vader liet het gezin in de steek toen 'Ritchie' drie was. Op zesjarige leeftijd lag de knaap zes weken in coma omdat zijn appendix was gesprongen.

Op zijn zevende verjaardag, de dag waarop hij het ziekenhuis mocht verlaten, donderde hij uit bed en liep hij een hersenschudding op. Oorzaak van het ongeval: Ritchie wilde een speelgoed autootje doorgeven aan het patiëntje in het bed naast hem.

Toen Ritchie dertien was hertrouwde zijn moeder Elsie met ene Harry Graves. Starkey adoreerde zijn stiefvader. Maar datzelfde jaar krijgt Ritchie de pleuris (borstvliesontsteking) en vliegt hij opnieuw het ziekenhuis in. Voor twee jaar. De knul klaagt niet. Starkey doodt de tijd op de kinderafdeling met... drummen.

Na de Beatles heeft Ringo nog met succes singles en albums gemaakt, en hij bouwde zelfs een bescheiden carrière uit als filmacteur. Hij huwde ene Maureen Cox Starkey Trigett in 1969 maar scheidde van haar en hertrouwde in 1981 met de actrice Barbara Bach.