Tweehonderd miljoen voor jachttafereel Rubens

'Diana met nimfen op de jacht', een werkje van de Vlaamse barokmeester Peter Paul Rubens, is woensdagavond voor 200 miljoen frank onder de veilinghamer gegaan bij Christie's in Londen.

Belga

BR>Christie's had het naar de normen van Rubens kleine werk (27 bij 57 centimeter) vooraf op maximaal 65 miljoen frank geschat. Het schilderij uit 1636/1637 toont een naar gewoonte voloptueuze Diana (of Artemis, godin van de jacht), die vergezeld van drie al even uit de kluiten gewassen nimfen met de speer in de hand op herten jaagt.

De Rubens maakte deel uit van de verzameling van de 19de eeuwse Britse diamanthandelaar en financier Sir Julius Wernher (1850-1912). De verkoop van enkele uitgelezen stukken van die collectie leverde met 1,3 miljard frank uiteindelijk het dubbele van de geschatte waarde op.

Behalve Rubens gooide ook 'Portret van Giacomo Doria', een werk van de Venetiaanse meester Titiaan (Tiziano) hoge ogen: 155 miljoen frank.

Ongewoon hoge prijzen werden betaald voor de zogenaamde Laat-Gothische Reliquaria (relikwieënkastjes) van Kaiserheim. Een eind 15de eeuw in Augsburg door Hans Holbein de Oudere vervaardigd, 50 cm hoog zilveren beeld van de Heilige Sebastiaan leverde 120 miljoen op. Tien miljoen minder bracht een 47 cm hoog beeld van Sint Christoffel op, dat ongeveer in dezelfde periode (1493) en vermoedelijk eveneens in Augsburg was vervaardigd.

Julius Wernher werd, zoals zijn naam doet vermoeden, niet in Engeland geboren, maar in het Duitse Darmstadt. In 1881 week hij naar Albion uit, waar hij in 1903 het landgoed Luton Hoo kocht dankzij de fortuinen die hij met de Zuid-Afrikaanse goudmijnen had verdiend. Hij gold als een van de belangrijkste kunstverzamelaars van zijn tijd. Wernher liet zich bij aankopen steeds bijstaan door Wilhelm von Bode, vriend van de IJzeren kanselier Bismarck en de stichter van het Museumsinsel (Musea-eiland) in Oost-Berlijn.

In 1991 pleegde een nazaat van Wernher in Luton Hoo zelfmoord, omdat hij er niet in was geslaagd van Luton Hoo opnieuw een gezond bedrijf te maken. Bij zijn dood stond de man voor 20 miljoen pond in het rood. Een groot deel van de opbrengst van de veiling is bestemd voor het onderhouden en tentoonstellen van de resterende kunstschatten van de Wernher-collectie.