Half miljard voor tekening Michelangelo

De duurste tekening ter wereld kost 500 miljoen frank en is van de hand van het Italiaanse Renaissance-genie Michelangelo Buonarroti (1475-1564). De tekening, een studie in twee delen (de torso aan de voorkant, de benen aan de achterkant van het vel) voor de marmeren sculptuur De Verrezen Christus dat zich in de kerk van Santa Maria sopre Minerva in Rome bevindt, werd dinsdag bij Christie's in Londen voor 8,14 miljoen pond in opdracht van anonieme klanten gekocht door de Duitse kunsthandelaar Katrin Bellinger. De geschatte prijs lag met 4,5 miljoen pond beduidend lager.

AP

BR>De Münchense deskundige inzake Oude Meesters is niet aan haar proefstuk toe. In '93 verwierf zij reeds voor 4,1 miljoen pond een andere tekening van Michelangelo voor het Getty Museum in New York.

Voor het Britse veilinghuis was het de tweede maal dat het de 'Studie voor de Verrezen Christus' onder de hamer bracht. In 1936 - 64 jaar geleden dus - ging de tekening van de hand voor 3.400 pond. Koper was de toen 28 jaar oude Britse verzamelaar Sir Brinsley Ford, die wegens deze "extravagante" aankoop door zijn familie voor behoorlijk gek werd versleten.

Van Michelangelo zijn niet veel tekeningen bewaard. Kort voor zijn dood had de kunstenaar immers een behoorlijk aantal studies eigenhandig verbrand. Volgens kunstkenners wou hij op die manier zo veel mogelijk materiaal vernielen dat teveel inzicht verleende in zijn creatieve scheppingsproces.

Tot dinsdag bedroeg de hoogste som ooit voor een tekening van een Oude Meester 5,2 miljoen pond. Dat bedrag werd in december '96 eveneens bij Christie's betaald voor een tekening van Raffael Sanzio (1483-1520). Overigens werd nog nooit zoveel geld geboden voor een werk van Michelangelo: zijn "record" lag sinds '98 bij 7,5 miljoen dollar.

Niet iedereen is het er evenwel mee eens, dat de studie in kwestie van de hand van Michelangelo is. Kunsthistoricus Alexander Perrig uit Fnrankfurt had de dag voor de veiling nog een knuppel in het hoenderhok trachten te gooien door te verklaren dat "er wel dertig redenen zijn waarom Michelangelo deze studie niet heeft gemaakt".