Vlieg veilig met Agfa-Gevaert

Wie deze zomer in een vliegtuig stapt, rekent erop heelhuids aan te komen. Hij of zij staat er waarschijnlijk niet bij stil dat dit mede te danken is aan Agfa-Gevaert. De beeldgroep is wereldwijd immers dé leverancier van filmsystemen om vliegtuigmotoren te testen zonder ze te beschadigen. Agfa versterkt nu zijn positie inzake

niet-destructief testen

met de overname van Krautkrämer.

Koen Lambrecht

BR>

Non-destructive testing

of NDT is de kleinste poot van Agfa-Gevaert, maar zeker niet de minste. Met zijn radiografiesystemen - het doorlichten met x-stralen is één van de vier basistechnieken voor NDT - controleert Agfa 60% van de wereldmarkt. Dat is vooral te danken aan de sterke positie in twee sectoren: de lucht- en ruimtevaart, en pijpleidingen.

In de vliegtuigindustrie zijn het in de eerste plaats de producenten van motoren en turbinebladen die de filmsystemen van Agfa gebruiken. Constante topkwaliteit is daar een must, want het kleinste foutje kan een ramp voor gevolg hebben. Mede door de exclusieve contracten waarnaar in die sector wordt gestreefd, komt het dat 80% van alle vliegtuigen in de wereld met Agfa-film worden gecheckt.

Pijpleidingen mogen dan weer niet lekken. Daarom wordt, met behulp van x-stralen, van elke lasnaad een foto genomen. De techniek wordt ook toegepast in de autoindustrie, de nucleaire sector en bij het onderzoek van beton of... schilderijen.

De bekomen foto's worden daarna op een lichtbak bekeken, maar Agfa heeft ook, via de overname van het Amerikaanse RADView in '99, techiek in huis gehaald om het materiaal digitaal te verwerken.

Krautkrämer

Inzake radiografische filmystemen is Agfa momenteel drie keer groter dan zijn naaste concurrenten, Kodak en Fuji. Omdat NDT een snel groeiende en erg rendabele sector is, kijkt de groep verder.

Donderdag raakte bekend dat de kartelautoriteiten van Duitsland, Oostenrijk en de VS het licht op groen zetten voor de overname van Krautkrämer. Die Duits-Amerikaanse onderneming, die eveneens gespecialiseerd is in NDT, maar dan met een heel andere techniek, met name ultrasonen (heel hoge, onhoorbare tonen), behoorde toe aan het Amerikaanse Emerson Electric Co.

Krautkrämer is in zijn domein eveneens marktleider en drie keer zo groot als zijn naaste concurrent. Het bedrijf haalt met 675 werknemers een omzet van 100 miljoen euro. Agfa telt er "tussen 80 en 90 miljoen euro" voor neer, wist ondervoorzitter Ludo Verhoeven te melden. Voor een gezond bedrijf, dat een rendement haalt van rond de 12 procent, lijkt dat geen slechte prijs.