Kunststoffen helemaal bovenaan handelsbalans

De kunststoffen zijn België's belangrijkste product op de handelsbalans geworden. De productie van plastics levert ons land een handelsoverschot op van 195 miljard frank. Dat cijfer bekomt men door de waarde van de import af te trekken van die van de export. De kunststofindustrie passeerde verleden jaar voor het eerst de auto-industrie.

Marc Balduyck

BR>België produceert inderdaad flink wat auto's. Verleden jaar gingen er voor liefst 941 miljard frank de grens over. Opels, Volvo's, VW's en Fords. Daar staat dan echter de import van buitenlandse modellen tegenover. De Mitsubishi's, de Honda's, de Mercedessen enz. Daardoor blijft het

saldo

, het overschot van de auto-industrie op de handelsbalans beperkt tot 188 miljard frank. De 195 miljard van de kunststofindustrie zat daar net boven.

De producenten van plastics deden het verleden jaar vrij goed. Vooral dan de grote vier, Exxon, Borealis, Solvay en TotalFina. Die exporteerden recordcijfers. De Belgische kunststofbedrijven voerden verleden jaar voor 488 miljard frank uit. Dat was net iets minder dan de diamantindustrie (503 miljard) en de machinebouw (602 miljard) waardoor de plasticproducenten globaal nummer vier werden op de exportlijst.

Op de lijst van de producenten ontbreken de grote Duitse namen? Geen BASF? Geen Bayer?

Geert Scheys, secretaris-genraal Fechiplast:

Klopt maar dat komt omdat we onze statistieken opmaken in functie van tonnagecijfers. De Duitsers zijn vooral producenten van gespecialiseerde kunststoffen. Die maken ze in relatief beperkte hoeveelheden. Daarom staan ze niet in de top van de leveranciers van grote tonnages.

Om welke soorten kunststof gaat het vooral?

Onze bedrijven maken indrukwekkend grote hoeveelheden polyethyleen, polypropyleen, PVC en polystyreen. In termen van tonnage per hoofd van de bevolking behoren wij als België tot de absolute op van de wereld.

Wat is het relatieve belang van de kunststofindustrie?

Dat is helemaal niet te onderschatten. De kunststoffen hebben het beeld van onze samenleving grondig veranderd. Zij zijn nu overal aanwezig. Ze hebben vooral de technologische vernieuwing mogelijk gemaakt. In de verpakkingssector bv. In de elektro-industrie, in de informatica, in de medische wereld. Kunststoffen hebben op het vlak van hygiëne, gezondheidszorg, comfort en energiebesparignen de grenzen verlegd. En we mogen d'r trots op zijn: België speelt daarin internationaal een toonanagevende rol. Het is overigens niet helemaal toevallig dat de eerste echte kunststof, "bakeliet" in 1906 werd uitgevonden door een Belg, de Gentenaar Leo Baekeland.