Belgische bedrijven betrokken bij maffiafraude met nepboter

Twee Belgische bedrijven hebben een groot deel van de 16.000 ton nagemaakte boter ontvangen die een Italiaans-Frans-Belgisch fraudenetwerk tussen 1997 en 1999 heeft gefabriceerd. De Belgische voedselinspectiediensten onderzoeken de producten van die bedrijven. Tot nader order lijkt er geen gevaar voor de volksgezondheid.

AFP, Reuters, Belga

BR>Een woordvoerster van minister van Landbouw Jaak Gabriels bevestigde dat er al een maand een gerechtelijk onderzoek loopt in België. Noch de Europese Commissie noch Italië hadden de Belgische inspectiediensten over de zaak geïnformeerd. België dringt dan ook aan op meer en duidelijker informatie. "In de dioxinecrisis benadrukten Italië en de Europese Commissie juist de Belgische informatieplicht. Nu zouden wij ook graag volledig op de hoogte gebracht worden", aldus de woordvoerster.

De valse boter bestaat voornamelijk uit chemische bestanddelen, dierlijke talk en niet voor consumptie geschikte olie. Een groot deel van de 16.000 ton 'valse boter', die het Europees anti-fraudebureau (OLAF) ontdekte, werd teruggevonden in België. De woordvoerder van OLAF, Alessandro Butticé, maakte dat donderdag bekend.

Het anti-fraudebureau beschikt evenwel nog niet over exact cijfermateriaal. "Wat zo speciaal is aan de boter die in België werd onderschept, is dat er geen enkel melkproduct in verwerkt zit", aldus Butticé.

Hij beklemtoonde dat de fraude geen effect zal hebben op de volksgezondheid omdat alle boter in beslag genomen is. Het ministerie van Landbouw is daar niet zo zeker van. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de vervalsing gevolgen kan hebben voor de consument.

Camorra

De namaakboter werd gebruikt in voedselbereidingen. Zij werd verkocht als echte boter. Dat zou 45 miljoen euro (1,8 miljard frank) hebben opgeleverd. Daarna streken de fraudeurs nog eens extra subsidies op van Europa. Het is nog niet duidelijk hoeveel de EU aan de fraude verloor. De bende kocht ambtenaren om.

De smokkel was opgezet door de Camorra, de Napolitaanse maffia. Ze werkte samen met bedrijven in het noorden van Italië, Parijs en België, bleek uit het onderzoek dat in 1999 in Italië van start ging. De Camorra had een heuse holding opgericht, waartoe enkele van de belangrijkste industriële boterproducenten van Italië behoorden.

In Italië en Frankrijk werd bij een 70-tal huiszoekingen de voorbije weken een aantal arrestaties verricht. Onder de arrestanten bevinden zich distributeurs, handelaren, expediteurs, leveranciers van vervalste facturen en ambtenaren die smeergeld hebben aangenomen.