Bijna 13.000 HIV-geïnfecteerden geteld in België

Sinds het begin van de AIDS-epidemie zijn in België in totaal 12.959 personen geïnfecteerd door het HIV. Dat staat in het jongste rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. In 1999 heeft men gemiddeld 66 nieuwe gevallen per maand genoteerd, dat is gemiddeld 2,2 nieuwe HIV-infecties per dag, wat 15 procent méér is dan in 1997.

Belga

BR>Het Instituut preciseert in zijn rapport dat voor 95 procent van de patiënten (11.405 personen) de leeftijd en het geslacht zijn gekend. Hierdoor kon worden vastgesteld dat bij de geïnfecteerden men twee maal meer mannen dan vrouwen vindt. De sterkst vertegenwoordigde leeftijdsklasse is deze van 30-34 jaar bij de mannen en van 25-29 jaar bij de vrouwen.

De nationaliteit, het geslacht en de waarschijnlijke overdrachtswijze zijn gekend voor 7.021 patiënten (59 pct). Bij de Belgische mannen bij wie een risicofactor gekend is, hebben 66,7 pct seksuele contacten gehad met een andere man en 4,3 pct verklaren intraveneus drugs te hebben gebruikt. Overdracht via heteroseksuele weg zou verantwoordelijk zijn voor 23,8 pct van de HIV-infecties. Voor de vrouwen met Belgische nationaliteit wordt een heteroseksuele overdracht genoemd in 75 pct van de gevallen.

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid merkt op dat de situatie erg verschillend is voor seropositieven van andere nationaliteiten. De heteroseksuele overdracht overheerst er voor beide geslachten, 61,7 pct bij de mannen, 85,2 pct bij de vrouwen.