BSV spreekt met Vivant over gezamenlijke lijst

AntwerpenDe leden van de Beweging voor Sociale Vernieuwing (BSV) willen dat de partij met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober opkomt. Europees parlementslid Patsy Sörensen staat dan zeker mee op de lijst. Er zijn ook verkennende gesprekken tussen BSV en Vivant om met een gezamenlijke lijst naar de kiezer te stappen.

Sacha Van Wiele

BR>Enkele maanden geleden begon BSV met een bevraging onder de leden. De helft van de BSV'ers hebben geantwoord. Ongeveer 45% zegt dat de beweging aan de gemeenteraadsverkiezingen moet deelnemen. Europees parlementslid en voormalig jeugdschepen Patsy Sörensen liet twee weken geleden al verstaan dat ze veel zin heeft om opnieuw plaats te nemen in de gemeenteraad.

Volgens Simonne Gallis staat het vast dat BSV opkomt, maar de vraag is nu of de beweging met een eigen lijst deelneemt of samen met een andere partij. Als de beweging alleen naar de kiezer stapt, zal Patsy Sörensen de lijst trekken. Als BSV samen met een andere partner een lijst aan de kiezer voorlegt, dan zal het Europees parlementslid lijstduwer worden.

Deze mogelijke partner is Vivant, een partij die ijvert voor een gegarandeerd basisinkomen en de afschaffing van de belasting op arbeid.

Woordvoerster Dominique Steynen van Vivant geeft toe dat er gesprekken zijn tussen BSV en haar partij. "De vraag om samen naar de kiezer te stappen kwam van BSV", aldus de woordvoerster. "Er zijn enkele gesprekken geweest, maar wij hebben nog geen beslissing genomen. We moeten kijken hoe hun programma met dat van ons te verzoenen is. Met lokale verkiezingen liggen de accenten wel anders. Wij staan voor behoorlijk bestuur en algemeen welzijn. Met deze punten is het misschien gemakkelijker om tot een gezamenlijk programma te komen. Het moet wel snel gaan, want in augustus willen we onze lijst klaar hebben."

De BSV-leden beslissen eind deze week of ze alleen naar de kiezer stappen of met Vivant. Vivant behaalde vorig jaar tijdens de Vlaamse verkiezingen in Antwerpen 2,5% van de stemmen. Het was de eerste maal dat de partij opkwam.

Daarnaast is er stemmentrekster Patsy Sörensen van BSV. Zij behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in '94 liefst 10.152 voorkeurstemmen.