Op zoek naar valsspelers

Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand, wie is er aan het chatten aan de andere kant? Iedereen die van chatten houdt, heeft zich die vraag ongetwijfeld al gesteld. Hoe weet je of de 20-jarige blondine met het perfecte figuur in het echt niet een 150 kilo zware bierbuik met baard is? Niet dus. Alhoewel het Turing-spel je toch al een heel eind op weg kan helpen. Het Turing-spel, oftewel

The Turing game

, werd vorig jaar gestart door onderzoekers van het Technologisch Instituut van Georgia. Het gaat om een chatprogramma waarbij een aantal mensen uit één groep chatters een valse identiteit aanneemt en de andere groep aan de hand van vragen moet proberen de

valsspelers

te ontmaskeren. Als één van de spelers bijvoorbeeld zegt dat hij een mollige wiskundeleraar van 40 is die lesgeeft in het Brusselse, moet de rest met gerichte vragen zien uit te vissen of dat klopt. Het is niet de bedoeling om de man in kwestie moeilijke wiskundeproblemen voor te leggen, maar wel om hem via vragen over politiek, seks, interesses, enz. in de val te lokken.

Davy Vandevinne

BR>

Smeltkroes

De bedoeling van het hele Turing-spel is vrij eenvoudig. De onderzoekers willen nagaan of mannen en vrouwen verschillend reageren op éénzelfde situatie of vraag. Op termijn wil men zelfs verder gaan en kijken of er ook verschillen zijn tussen generaties, rassen, landen, enz. In het dagdagelijkse leven wordt de manier waarop wij op iets reageren namelijk grotendeels bepaald door onze culturele achtergrond en opvoeding. Vraag is of dat ook gebeurt in de virtuele wereld, die toch veel meer een smeltkroes is van culturen. Eigenlijk proberen de initiatiefnemers uit te vissen of een virtuele wereld waarin ras, sekse en klasse geen rol spelen een utopie of een reële mogelijkheid is. Als je rekening houdt met de -relatieve - anonimiteit van het internet, is het immers perfect mogelijk om je voor iemand anders uit te geven. Maar lukt dat ook zonder dat anderen het merken? Op die vraag proberen de onderzoekers met dit spel dus een antwoord te vinden.

Toiletpapier

Om mee te spelen moet je jezelf registeren met je naam, een chat-naam en je e-mailadres. Binnen 72 uur - al kan dat wel wat verschillen van persoon tot persoon - krijg je via e-mail de instructies om het spel te downloaden. Eens dat gebeurd is, kun je beginnen chatten. Regelmatig wordt er door de chatters een spel gestart waarbij je kan kiezen of je bij de vragers of de ondervraagden hoort. Spellen kunnen overigens zowel openbaar als privé zijn. De openbare spellen starten op een op voorhand vastgelegd uur en worden geregistreerd door de onderzoekers, die de gegevens achteraf bestuderen. Het gaat om spellen over sekse, ras, cultuur, enz. De private spellen, die je met iedereen op eigen initiatief kan spelen, worden ook bewaard, maar niet onderzocht.

De onderzoekers zijn soms zelfs verrast over de resultaten. "We leerden al snel dat vage vragen het leukst zijn", aldus assistente Amy Bruckman. "Zo hadden we onlangs tijdens een spel de simpele vraag hoeveel toiletpapier vrouwen gebruiken. De vrouwen gaven heel redelijke antwoorden, de mannen die een rol speelden vielen door de mand. Blijkbaar denken ze dat vrouwen héél wat toiletpapier gebruiken (lacht)." "Maar sommige chatsessies kunnen tot heel serieuze gesprekken lijden," gaat Bruckman verder. "Zo hebben we onlangs nog een zeer vruchtbare discussie gehad over de holocaust."

http://www.cc.gatech.edu/elc/turing/

Wie is Turing?

Waar haalt het Turing-spel zijn naam? De onderzoekers kozen voor de naam als eerbetoon aan Alan Turing, wiskundige en uitvinder van de

Turing-machine

, de theoretische voorloper van de computer. Turing beschreef in een proefschrift uit 1936 de werking van een computer. Het zou echter tot de jaren '40 duren voor die theorie ook in de praktijk werd omgezet. Maar Turing raakte niet alleen bekend om zijn briljante theorieën. Hij kraakte tijdens de oorlog bijvoorbeeld ook de codes die de Duitse duikboten gebruikten voor hun geheime berichten. Daarnaast kwam hij - wat zeer ongewoon was voor die tijd - openlijk uit voor zijn homoseksualiteit, een feit waarvoor hij in de jaren '50 overigens veroordeeld werd. De vader van de moderne computer stierf op 41-jarige leeftijd aan een cyanidevergiftiging. Een uitgebreide biografie van de man is te vinden op het web.

http://www.turing.org.uk/turing/index.html