VDAB kan derde van vacatures niet invullen

De VDAB van Mechelen heeft het steeds moeilijker om vacatures in te vullen. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar noteerde de Mechelse afdeling opnieuw een stijging tot ongeveer 5.000 openstaande betrekkingen. Ruim 35 procent daarvan is nog steeds niet ingevuld. "Naast de klassieke knelpuntberoepen, ondervinden we nu ook problemen om laag of ongeschoold personeel te vinden", zegt VDAB-directeur Roland Verbeeck.

Kari Van Hoorick

BR>De werkloosheidsgraad in de Mechelse regio daalde de eerste helft van dit jaar nochtans een stuk minder spectaculair dan in andere streken. In vergelijking met Brugge (-23%) en Turnhout (-20%) daalde de Mechelse werkloosheid met 'slechts' 12,9%.

"Maar onze regio haalt al sinds vorig jaar één van de laagste werkloosheidsgraden in Vlaanderen. We zitten met 5,51 procent net onder het niveau van topregio's als Vilvoorde-Leuven en Brugge", zegt Roland Verbeeck. "Bovendien kende deze regio de voorbije jaren een indrukwekkende daling van de werkloosheid. Vandaag is dat ritme wat vertraagd, en dat heeft veel te maken met de resterende groep aan werkzoekenden. Een deel van de werkzoekenden is veel moeilijker te plaatsen. Het gaat vaak om structurele werklozen, mensen met medische of psychische problemen of mensen die om andere redenen geen werkervaring hebben."

Naast de knelpuntberoepen zoals technici en informatici, heeft de VDAB het vandaag ook steeds moeilijker om ongeschoold personeel zoals poetsvrouwen te vinden. "De werkloosheidsgraad van ongeschoolden is eveneens fors gedaald. Bovendien zijn werkgevers vandaag veeleisender. Een diploma is dan wel geen vereiste, flexibiliteit, veel inzet en een goede conditie zijn dat zeker wel."

Een verdere daling van de werkloosheid is volgens Verbeeck wel nog mogelijk. "In gemeenten als Puurs of Bonheiden zitten we tegen het laagste peil aan, maar in Mechelen, Willebroek en Lier kunnen we nog zakken."

Nu in het nieuws