Willy Claes zegt optreden op Beleuvenissen niet af

LeuvenDe Beleuvenissen komen er weer aan. De organisatie verliep de voorbije elf edities meestal rimpelloos. Deze keer was het voor de organisatoren - Toerisme Leuven - wel eventjes bang afwachten of topact Willy Claes zou optreden.

Dietmar Bosmans

BR>Vrijdag opent het intussen in heel Vlaanderen bekende festival met het thema klassiek zijn deuren. Ondanks de perikelen rond zijn huis, heeft Willy Claes bekend gemaakt geen van zijn geplande optredens af te zeggen.

Willy Claes komt uit een muzikaal gezin, zijn vader was beroepsmuzikant. Willy Claes maakte van muziek zijn hobby, om niet te zeggen zijn tweede roeping. Met zijn Quartet brengt hij jazz-klassiekers uit de jaren '40 en '50.

"Toen ik het bericht hoorde dat het huis van Willy Claes grotendeels was afgebrand, vreesde ik even dat hij - begrijpelijkerwijs - niet zou kunnen komen optreden. Maar we hebben nog niets van hem gehoord, dus dat zit wel snor. Ik heb trouwens ook gehoord dat hij geen concerten zal afzeggen", vertelt Fons Verdyck, informatie-ambtenaar van Leuven.

"Zolang de Beleuvenissen bestaan, heeft slechts één enkele groep afgezegd. Dat was de Zaïrees Kando Bongo Man die in 1997 niet kwam opdagen. Ik herinner me nog dat we alle vliegtuigmaatschappijen afbelden om te horen of hij al dan niet in het vliegtuig was. Niet dus", lacht Viviane Steyls van de dienst toerisme nu. "Verder hebben we nooit problemen gehad, tenzij dan een groep die haar instrumenten vergeten was", knikt Fons Verdyck.

Nochtans is het voor een groep geen slechte zaak om een optreden te komen verzorgen. Voor de kleinste groepen wordt 25.000 frank uitgetrokken, de toppers mogen met goed 400.000 frank naar huis.

Fons Verdyck wil nog kwijt dat op de 44 vrijdagen waarop het festival plaatsvond, het slechts tweemaal slecht weer was. "Nu geven ze 40% kans op regen, kom dus maar gerust naar ons", grijnst hij.

Nu in het nieuws