Chauffers van leasingauto kunnen goedkoper trein op

Gebruikers van een leasingauto van CW Lease kunnen voortaan ook de trein nemen als ze daarmee sneller op hun bestemming geraken. Ze krijgen daarvoor treinkaartjes, die 15 tot 20% goedkoper zijn dan het officiële tarief. CW Lease sloot daartoe een overeenkomst met de NMBS.

Koen Lambrecht

BR>CW Lease Belgium ging bij zijn cliënteel na of er interesse was voor een auto-treincombinatie. Uit die enquête bleek dat één gebruiker op de drie helemaal niet afkerig stond tegenover de trein. Als je dringend op een vergadering moet zijn en je zit vast in de file, had je inderdaad misschien beter je wagen even opzijgezet en de trein genomen.

Het nieuwe product, dat CW Rail werd gedoopt, is bestemd voor bedrijven. De verantwoordelijke voor het leasingwagenpark kan een reeks spoorkaartjes aankopen en die ter beschikking stellen van werknemers die daar behoefte aan hebben. In de praktijk zullen dat vooral kaderleden zijn. Zij kunnen hun wagen aan een station parkeren en daar de trein nemen.

Vier

De NMBS gaat CW Lease Belgium vier soorten ticketten leveren, die een jaar lang geldig zijn en om het even wanneer mogen gebruikt worden. Het gaat ofwel om een reis (heen en terug) Antwerpen-Brussel, ofwel om een traject tussen twee willekeurige Belgische steden (geen grensplaatsen), en dat telkens in eerste of tweede klas.

Een concrete verkoopprijs noemt CW Lease Belgium niet. Dat zal binnen elk contract bekeken worden. Volgens directeur Aernout van der Mersch zouden de spoorkaartjes 15% tot 20% goedkoper zijn dan aan het loket. Belangrijker dan de prijs is echter dat de leasingmaatschappij een totaaloplossing biedt.

De Lijn

Met CW Lease Belgium heeft de NMBS een exclusiviteitscontract afgesloten voor één jaar. Adjunct-directeur-generaal Antoine Martens van de NMBS sluit niet uit dat het concept daarna ook voor andere leasingbedrijven wordt opengesteld.

"Met deze formule willen wij het gebruik van de trein stimuleren waar dat kan. De bestuurder van een leasingauto kan naar het openbaar vervoer stappen wanneer hij daar voordeel bij heeft", aldus Martens.

Alles goed en wel, maar wat als je eindbestemming een eind van het station ligt? Ook daaraan wordt gewerkt. "Een gelijkaardige samenwerking met De Lijn komt er tegen het einde van het jaar of begin volgend jaar", voorspelt mobiliteitsspecialiste Patricia De Waele van CW Lease Belgium. De onderhandelingen daarover zijn zo goed als rond, maar het probleem zit hem bij de duizenden ontwaardingstoestellen in trams en bussen die moeten worden aangepast.

Nu in het nieuws