Brussel 2000 toont flitsen van anoniem geluk

In 100 foto's verspreid over de Brusselse vijfhoek toont Brussel 2000 in samenwerking met het Paleis voor Schone Kunsten van Charleroi "flitsen van anoniem geluk". Op werven, blinde muren, panelen hangen tot 30 september affiches met foto's van drie bekende foto-agentschappen. De foto's, die dateren van 1900 tot nu, brengen de aspecten van het 'geluk', soms met "weerhaken", in beeld.

Belga

BR>Dankzij de affiches wordt Brussel deze zomer een fotografiemuseum in open lucht. De foto's van het beroemde foto-agentschap Magnum (80), het agentschap Lartigue (10) en Rapho (10 foto's van Robert Doisneau) stralen alle "een goed gevoel" uit.

De commissarissen van de tentoonstelling, Laurent Busine (Paleis voor Schone Kunsten van Charleroi) en freelance cultuuranimator Frank Van Haecke, grasduinden in honderd jaar fotografie. "Het is verbazend hoe zoiets universeels als het idee van het geluk zich in tijd en ruimte op heel verschillende manieren manifesteert", aldus Busine.

De affiches bestaan in verschillende formaten en prijken onder meer op blinde muren, werven en reclamepanelen. De makers geven toe dat het niet evident was om het "geluk" op te snorren: thema's als de oorlog, rampen, sport, geweld... komen ruimschoots aan bod in de fotografie, het geluk is schaarser en subtieler aanwezig.

De foto's zijn eerder documentair dan kunstzinnig van aard. Ze hangen onder meer in de Schildknaap-, de Kartuizers-, de Kern-, de Hoog-, de Lombard- en de Treurenbergstraat, de Jacqmain-, de Lemonnier-, de Slachthuis- en de Adolphe Maxlaan, de Kolen- en de Grasmarkt en de Timmerhoutkaai.

De tentoonstelling in open lucht past in het raam van het thema "De Stad: Publiek Domein" van Brussel 2000. De organisatoren van het cultuurjaar houden er rekening mee dat mensen affiches van de muren gaan rukken. "Dat is de prijs die we bereid zijn te betalen voor deze openlucht-tentoonstelling", zegt woordvoerder Piet Joostens. Alle affiches worden vervangen.

Horecazaken en cultuurcentra en het Centrum Brussel 2000 in de Schildknaapstraat verspreiden gratis postkaarten met de foto's van de affiches. Robert Doisneau, Henri-Cartier Bresson, Robert Capa, David Seymour, Elliot Erwitt, Abbas, het zijn maar een paar grote namen die de binnenstad tot 30 september opfleuren.

Meer inlichtingen op tel. 02-278.20.00.

Nu in het nieuws