Tekening Michelangelo verkocht voor recordbedrag

Een tekening van Michelangelo is dinsdag in Londen verkocht voor het recordbedrag van 8.143.750 miljoen pond (28,6 miljoen gulden), twee keer de getaxeerde waarde. Het veilinghuis Christie's heeft dat bekendgemaakt. De koper is de kunsthandelaar Katrin Bellinger uit Muenchen.

AP

BR>De tekening werd ter veiling aangeboden door de beheerders van de nalatenschap van Sir Brinsley Ford, die het werk in 1936 kocht. "Het is een van de mooiste en beroemdste tekeningen die sinds de Tweede Wereldoorlog is geveild", zei onderdirecteur Noel Annesley van Christie's. Het betreft een naaktstudie van Michelangelo die als inspiratiebron diende voor een marmeren beeld van de opgestane Christus. Dat beeld maakte de Renaissancekunstenaar voor de Santa Maria sopra Minerva-kerk in Rome in de drie decennia na de voltooiing van de Sixtijnse kapel.

Het vorige recordbedrag voor een tekening van een oude meester, 5.281.500 pond, werd in 1996 in Londen neergeteld voor een werk van Raphael, Hoofd en hand van een apostel. Het hoogste bedrag dat voor een werk van Michelangelo werd betaald was 7,48 miljoen dollar (17,34 miljoen gulden), voor Christus en de Vrouw van Samaria. Dat werd in 1998 in New York verkocht.

Nu in het nieuws