Marc Wauters voelt zich nog lang geen 32

UTRECHT -

Als Marc Wauters zijn orakels loslaat, ziet het leven van een renner er erg simpel uit: "Ik heb een rustige winter achter de rug en mag dus met mooie verwachtingen aan het seizoen beginnen." Maar vraag de Lummenaar niet welke verwachtingen. "Voor grootspraak ben je bij mij aan het verkeerde adres."

Luc Lamon

Trouw is een deugd die Marc Wauters al erg jong ingehamerd moet zijn. Rabobank begint de komende dagen aan haar 6de seizoen in het peloton, de Limburger vat er zijn 5de jaargang aan. "Waarom zou ik elders onderdak zoeken? Ik lig hier in de bovenste lade en heb werkzekerheid tot eind volgend seizoen. Dat zorgde de voorbije winter voor een rustige tijd. Geen kwaaltjes, geen zorgen aan mijn hoofd, leuke dagen in de huiskring: veel meer hoeft een renner niet om fris weer naar de fiets te grijpen."

Vijgen na Pasen

De vader van Seppe en Bram slaagde er niet in vorig jaar een kopietje uit te printen van het onvergetelijk 1999. Met zijn klassieke winst in Parijs - Tours en eindzeges in de rondes van Groot-Brittannië, Luxemburg en Nedersaksen verbaasde hij toen niet alleen de wereld, maar ook zichzelf. "Het maakte van mij geen ander mens, maar wel een lichtjes andere renner. Met veel meer vertrouwen en toch de voeten op de grond. Mij hoor je niet mopperen over het seizoen 2000. In alle klassiekers reed ik vooraan. Tijdens de Tour flirtte ik op weg naar Draguignan een namiddag lang met de gele trui. En mits een andere tactische aanpak had ik op de Olympische Spelen beter kunnen scoren. Maar wat heb je aan die vijgen na Pasen?"

Dat was gisteren. Aan wat mogen we ons morgen verwachten? "Net als alle voorbije seizoenen begin ik er met veel zin aan. Ik ben er 32, maar fiets nog altijd met de geest van een gast van 23. Dus ook met veel ambities. Ze laten mij na mijn overwinning in Tours niet zo snel meer een gat slaan. Op een goede dag moet het mij toch lukken een voorjaarsklassieker binnen te halen. Ik blijf me zoals altijd uitsloven voor de ploeg, maar in de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix verwacht ik mij aan een beschermde rol. Ik droom van een gloriedag op de kasseien. Vorig jaar had het al bingo kunnen zijn in de Ronde. Als er achter ons niet zo hevig was gejaagd, was ik met Tafi en Serpellini voorop gebleven en dan weet je maar nooit."

Tour

Na een leuk voorjaar neemt hij er ook zijn 9de Tour met veel enthousiasme bij. Erg evident is dat niet. "Ik ben al zo lang bezig dat ik in de zomer liever met vakantie zou gaan, maar de Ronde van Frankrijk hoort bij de job. Word ik niet geselecteerd, dan ben ik zelfs zwaar ontgoocheld. Eenmaal bezig weet je maar nooit wat voor goed nieuws je overkomt. Michael Boogerd kan het dit jaar bijvoorbeeld plots wél goed doen."

Blij dat je er met Verheyen een Belg bij hebt in de ploeg? "Het is leuk, maar meer ook niet. Op stage deelden we de kamer en het klikte, zoals het dat vroeger met Leon van Bon deed. Maar ik vrees dat we elkaar de komende maanden niet al te vaak meer tegen het lijf lopen. Ik werk het programma met de kasseienklassiekers af, Geert moet het vooral in Wallonië en de Tour waarmaken."

Nu in het nieuws