Hollands bloed kleurt Oranje

De Oranjegekte palmt met de dag meer en meer stukjes Nederland in. Gebouwen dreigen niet tijdig opgeleverd te geraken, schooldiploma's moeten later afgehaald worden en koopavonden worden verplaatst. Toch is het nog niet zo erg dat het lijkt alsof Christo heel Nederland heeft ingepakt. Wij trokken de grens over en spraken met in Nederland werkende Belgen.

Arne Van Staeyen

BR>Vooral de wedstrijd van vanavond tegen Italië zal, vanwege het vroege aanvangsuur, het maatschappelijk leven duchtig verstoren. Zo sluiten bijna alle bedrijven en supermarkten hun deuren al om half vijf. De koopjesavond wordt verplaatst naar vrijdag. In Rotterdam,

The City of the Final

zoals een groot bord bij het binnenrijden van de stad meldt, heeft de Oranjemanie het hardst toegeslagen. In welke richting je ook blikt, links, rechts, boven of onder, er overheerst maar één kleur en één slogan: "Hup Holland Hup". De grote fontein in het centrum spuit zelfs oranje water.

Het meest in het oog springend blijft de grote toren van de bank Nationale Nederlanden. Een gigantische Edgar Davids lijkt een bal los door een ander bankgebouw te schoppen. De boodschap is duidelijk: "We degraderen alle andere ploegen tot nietige tegenstandertjes."

Vlakbij de Nationale Nederlanden legt de Belgische firma CFE de laatste hand aan de uitbreiding en heropbouw van het congres- en concertgebouw De Doelen. Werftoezichter Pieter Verschueren kijkt dagelijks, met acht andere Belgische collega's temidden van honderd Rotterdamse arbeiders, vanop de dakwerf pardoes tegen Davids aan. "Vrijdag moeten we het gebouw opleveren, dus moeten we nu keihard doorwerken. Maar als donderdagmiddag om 13 uur het centrum volstroomt en iedereen begint te drinken en te zingen, kan je er gif op innemen dat onze arbeiders een uur later hun schup afkuisen. En vrijdag met een kater in bed liggen. Ook na de vorige wedstrijden van Nederland lag het werkverzuim abnormaal hoog."

Toch komt al het appelsiengeweld Pieter de strot nog niet uit. "Typisch is wel dat als Nederland met goed spel wint, er geen enkel ander thema bespreekbaar is. Na de geluksoverwinning tegen Tsjechië daarentegen, leek het alsof er geen match was geweest. Toen repte geen kat over voetbal."

Na de uitschakeling van België kreeg Pieter de volle lading. "Daarom zal ik bij verlies van Nederland treiterend mijn oranje hemd en sokken aantrekken."

Om ter gekst

* Een boer had er niet beter op gevonden zijn koeien in oranje hesjes met verschillende rugnummers te steken. Dat zag de politie niet zitten omdat de koeienwei zich naast de snelweg Utrecht-Amsterdam bevond, met onmiddellijk kijkfiles van wel twintig kilometer lang tot gevolg.

* De geslaagden van het Amsterdamse Berlage Lyceum mogen de wedstrijd eerst op groot scherm bekijken. Pas nadien krijgen ze hun diploma's uitgereikt.

* Het personeel van de kinderafdeling van het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch loopt deze dagen volledig oranje rond. In hospitalen riskeer je toch altijd besmetting.

* Een opticien in Rotterdam verkoopt oranje contactlenzen.

* Amsterdammer Henk Winters heeft zijn flatje op de derde verdieping volledig omgebouwd tot stadion met een tribune voor dertig personen. Kostprijs: drieduizend gulden (52.000 frank). Twaalf televisieschermen staan voor de tribune, nog tien andere verspreid over zijn flat, tot op het toilet, balkon, in de gang en zelfs in de koelkast toe. Geen minuut missen is de boodschap. De tribune staat nu permanent in de woonkamer. Zolang woont Henk in de keuken. "Woonkamers heb ik toch nooit wat gevonden", meldt de gratis krant Spits.

* De sociale Woningbouwcorporaties hebben, na massale aanvragen daartoe, hun huurders moeten verwittigen dat ze hun huurwoningen niet oranje mogen verfen.

* "In navolging op de Oranjekoorts, die zelfs traditioneel oerzuinige grootgrutters en speciaalzaken als Albert Heijn en Blokker tot opzienbarende actie heeft

gedwongen

, willen we graag iedereen in de gelegenheid stellen om donderdagavond stipt om 18 uur voor de buis te zitten, hangen of staan. Vanaf half vijf zijn jullie geëxcuseerd", e-mailt een bedrijfsleider naar zijn personeel.

* Roerend en onroerend: condooms, klompen, caravans, auto's, gevels, drankjes, broodjes, ...

Nu in het nieuws