Ring rond maag om af te vallen razend populair

Steeds meer mensen die willen afslanken, laten operatief een maagring aanbrengen. Die vernauwt de ingang van de maag zodat de eetlust vermindert. Volgens cijfers van het RIZIV is het aantal operaties van die aard in zes jaar tijd met ruim 1.500 gestegen, van 1.105 in 1992 tot 2.654 in 1998. Het gaat nochtans niet om een goedkope ingreep. De kosten kunnen oplopen tot 250.000 frank.

LR

BR>In 1992 ging het vooral over operaties waarbij een deel van de maag werd weggesneden. De jongste drie jaar is het plaatsen van de ring erg populair. "Afhankelijk van de keuze van de ziekenhuiskamer en de erelonen van de specialisten, variëren de kosten voor de patiënt van 100.000 tot 250.000 frank", zegt dokter Bernard Debbaut, lid van de medische directie van de Landsbond van Christelijke Mutualiteiten.

In de praktijk ligt het aantal dergelijke ingrepen waarschijnlijk nog hoger, want ook bij andere maagoperaties kan het in werkelijkheid gaan om het aanbrengen van een maagring. Dat heeft alles te maken met de terugbetaling door de ziekenfondsen.

Die komen enkel tussen voor de operatie zelf, ongeveer 11.000 frank. De patiënt moet de siliconen ring zelf betalen: 60.000 tot 70.000 frank. Ook de rest van de kosten valt ten laste van de patiënt.

Het procédé van de maagring is vrij eenvoudig: een ring snoert de maag in zodat die een soort van zandloper-vorm krijgt. Daardoor wordt de eetlust sterk afgeremd. "De insnoeringsring wordt aangebracht tijdens een kijk-operatie", zegt dokter Debbaut. "Enkele kleine insnijdingen in de huid volstaan. De ring bestaat uit siliconen. Hét grote voordeel is dat het orgaan niet verminkt wordt. De ingreep wordt beter verdragen dan een operatie waarbij bijvoorbeeld een stuk van de maag wordt weggenomen. Maar het blijft een operatie en geen enkele ingreep is 100 procent veilig. Het is bepaald geen bezoekje aan een schoonheidssalon."