Avery Dennison profiteert van plassende baby's in China

Het gaat de Belgische vestiging van de Amerikaanse multinational Avery Dennison voor de wind. Net als vorig jaar gebeuren er belangrijke investeringen en groeit het personeelsbestand sterk aan. Avery zit met zijn wondpleisters en luiertapes in een groeimarkt. Vooral in China zijn nog zaken te doen.

Guy Van Nieuwenhuysen

BR>In China worden jaarlijks 20 miljoen baby's geboren, maar slechts 1% draagt wegwerpluiers. Dat kan beter, weten ze ook in Turnhout. Daarom wil het bedrijf, dat de klevers voor luiers produceert, zich meer op die markt richten.

Avery Dennison België produceert niet alleen luiertapes, maar ook diverse industriële tapes en speciale wondpleisters. Vooral de vraag naar de pleisters stijgt enorm. De omzet van de

medical products

nam vorig jaar met 50% toe. De verkoop van de andere producten is gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar al met een kwart toegenomen. Daarom breidt het bedrijf de jongste jaren constant uit. Vorig jaar investeerde Avery Dennison in Turnhout 450 miljoen in de uitbreiding van de productiecapaciteit. Honderd nieuwe werknemers werden aangetrokken. Vandaag werkt er 430 man.

Dit jaar investeert het bedrijf alweer in nieuwe machines. Het bedrijf wordt opgesplitst in drie eenheden:

consumer products

dat luiertapes maakt,

industrial products

, en

medical products

, waar onder meer de speciale wondpleisters worden gefabriceerd. Omdat deze eenheden meer onafhankelijk van elkaar gaan werken, zijn nieuwe afwerkingsmachines nodig. In totaal wordt daarin 240 miljoen frank geïnvesteerd.

Personeel

Om de sterke groei aan te kunnen, moet Avery Dennison dringend op zoek naar minstens 25 nieuwe werknemers. Vooral productiemedewerkers. Maar personeelsdirecteur Brigitte Van Bruggen ervoer vorig jaar al dat die moeilijk te vinden zijn. "We zoeken vooral mensen met een technisch diploma A2. Die lopen niet dik op de arbeidsmarkt. A3 mag ook, want we leiden de werknemers toch zelf op."

Van Bruggen hoopt nieuwe werkkrachten met een aantal aantrekkelijke voorwaarden te lokken. "We horen tot de chemiesector, dus betalen we goed. De productiemedewerkers werken in een vijfploegensysteem en in twaalfurendiensten. Dat biedt interessante mogelijkheden qua vrijetijdsbesteding. En een snel groeiend bedrijf biedt meer ontwikkelingskansen."

De verankering van het bedrijf in Turnhout wordt volgens Van Bruggen niet in vraag gesteld. Avery Dennison is actief in 130 landen, maar blijft trouw aan de Kempen. "Ook hier zitten we in een sterk groeiende markt. Om termijn zullen we wel meer activiteiten ontwikkelen in onder meer China. Dat kan betekenen dat een deel van de eindverwerking verhuist. Maar ook dat zal geen gevolgen hebben voor Turnhout. Integendeel, zelfs."

Avery Dennison is een beursgenoteerde onderneming met hoofdzetel in Pasadena (Californië). De multinational is wereldmarktleider op het vlak van bevestigingsmaterialen, kantoorproducten, productidentificatie- en controlesystemen. De onderneming stelt wereldwijd 17.000 mensen te werk en heeft een jaaromzet van 130 miljard frank. De jaaromzet in België bedraagt vier miljard.

Nu in het nieuws