Boer Charel wordt wereldreiziger op zijn zeventigste

Tijdens de vakantie gaat een ballon van 'Het hart van Vlaanderen' elke maandag en donderdag de lucht in. Hij landt op een onbestemde plek die bepaald wordt door de wind. Aan boord is telkens reporter Pascal Vranckx in het gezelschap van iemand die volgens de dorpsbewoners een luchtdoop verdient. En ondertussen trekt Boer Charel de wereld rond.

Raymond de Condé

BR>In de eerste zomeraflevering van a.s. maandag is dat de jongste schaapsherder van het land, Sam, bij wie Vranckx was uitgekomen in 'De Pijl', de bekende gelijkaardige rubriek waarbij de bestemming wordt beslist aan de hand van vogelpik.

Gisteren werd de ballon ter kennismaking opgeblazen op de versgemaaide wei van VTM in Vilvoorde. Nooit geweten dat een hete luchtballon zo'n enorm gevaarte is. Er komt dan ook veel meer bij kijken dan bij de autoritten die Pascal Vranckx maakt doorheen Vlaanderen. "Veel mensen geloven niet dat we in 'De Pijl' echt uitkomen op een voor ons onbekende plek," zegt de reporter. "Ze vermoeden dat we het hele zaakje van tevoren goed hebben voorbereid en dat alles min of meer in scène is gezet. Dat is niet het geval. Bij de ballontochten is er voor de kijkers geen twijfel mogelijk. Je gaat letterlijk waar de wind je brengt."

Weer

De ballon levert ook veel mooiere plaatjes op want vanuit de lucht is Vlaanderen een stuk mooier dan vanop de begane grond. Nadeel is dat het avontuur afhankelijk is van het weer. Bij regenweer gaat de ballon niet op en zelfs bij gunstig weer kan er enkel 's morgens en 's avonds gevlogen worden. Overdag is de lucht te onstabiel.

Een andere nieuwe rubriek is 'Wonder boven wonder': de reizen die boer Charel maakt naar een aantal steden als Londen, Parijs, New York, Pisa en ook naar de piramides van Gizeh in Egypte. Het zijn bekende toeristische bestemmingen. Maar niet voor boer Charel, die tot dusver zijn woonplaats Lotenhulle nooit verlaten had, op enkele bezoeken aan het Landbouwsalon in Brussel na. Zelfs de zee had Charel nog nooit gezien. En nu is hij op z'n zeventigste wereldreiziger. Te zien op dinsdag en woensdag.

Op vrijdag ten slotte gaan deze zomer enkele Vlaamse ministers functies vervullen van ondergeschikten op hun departement. Energieminister Steve Stevaert gaat een huisgezin aansluiten op het elektriciteitsnet en de gasleiding, een operatie waarvan we sinds kort weten dat ze niet zonder risico's is. Toerismeminister Renaat Landuyt speelt gids in Brugge.

Overigens was 'Het Hart van Vlaanderen' in juni het best bekeken VTM-programma met ruim een half miljoen kijkers. Daar was in de Top 20 van de kijkcijfers tot nog toe niks van te merken omdat programma's minstens een kwartier moeten duren om daarin opgenomen te worden.

Nu in het nieuws