TheaterTeater smeedt uitbreidingsplannen in Mechelen

Enkele jaren geleden stond TheaterTeater nog bijna op straat na de wijziging van het theaterdecreet, vandaag mag het Mechelse theater rekenen op de langverwachte erkenning en bijhorende subsidies. Het gloednieuwe kunstencentrum wil niet blijven stilstaan en heeft plannen om de infrastructuur uit te breiden.

Kari Van Hoorick

BR>Goed nieuws begin deze week voor TheaterTeater. Het kleine Mechelse cultuurcentrum kreeg van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (VU-ID) te horen dat het vanaf 2001 mag rekenen op 18 miljoen subsidies voor de uitbouw van een volwaardig kunstencentrum.

De Mechelse theatermakers hadden weliswaar een dossier ingediend dat mikte op veertig miljoen, maar is toch ruim tevreden met de fondsen die de Vlaamse overheid vrijmaakt. "Een beloning voor het vele werk en de inzet van talloze vrijwilligers. De voorbije drie jaar waren we erkend als project-kunstencentrum", vertelt Axel Doumen van TheaterTeater.

"Met een beperkt budget hebben we toen aan het opstarten van ons kunstencentrum gesleuteld. Dat project kunnen we nu verder doorvoeren. In het Mechelse blijven we vooral een ontvangende rol spelen, zowel ten opzichte van andere gezelschappen als voor het Mechelse publiek." Een voorbeeld daarvan is de medewerking van TheaterTeater aan de Dijlefeesten deze zomer.

Het theater wil trouwens niet alleen op artistiek vlak nieuwe horizonten opzoeken. Er zijn ook plannen om de beperkte infrastructuur aan de Begijnenstraat te verruimen. Het is de bedoeling om een soort doorsteek te maken naar de IJzerenleen. Daar kunnen andere faciliteiten onderdak vinden, zoals een cultuurcafé en een bijkomende zaal.

De stad reageert positief op de plannen. "Op die manier kan ook de IJzerenleen mee genieten van de culturele uitstraling", legt schepen van Cultuur Frank Nobels (CVP) uit. TheaterTeater wil de komende maanden een aantal pistes onderzoeken om deze uitbreiding ook financieel rond te krijgen. Daarvoor denkt de organisatie aan een publiek-private samenwerking.