Amsterdam maakt zich op voor grachtentocht

Niet elke Nederlander zal zondagavond in een delirium verkeren als kapitein Frank De Boer de Europese voetbalbeker de hoogte insteekt. De Amsterdamse woonbootbewoners, die zich de taferelen bij de huldiging van 1988 nog levendig herinneren, zien een boottocht door de grachtengordel met enige argwaan tegemoet.

AP

BR>Toen Nederland in 1988 onder impuls van Marco Van Basten het EK in Duitsland won, leidde een boottocht langs de Amsterdamse grachten tot chaotische toestanden. Ongeveer 1 miljoen noorderburen zakten af naar de hoofdstad om de helden te groeten. Vele supporters kropen toen op geparkeerde auto's en woonboten om een glimp van de spelers op te vangen. Talrijke wagens werden beschadigd en verscheidene boten zonken onder het gewicht van de nieuwsgierige massa.

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam beklemtoonde dat de boot van het Nederlands elftal zo weinig mogelijk woonboten zal passeren. Bovendien biedt de Amsterdamse politie persoonlijke bescherming aan woonbootbewoners die toch langs de uitgestippelde route wonen. Als Oranje donderdagavond in de Amsterdam ArenA de halve finale tegen Italië wint, gaat de gemeente vrijdag met de woonbootbewoners rond de tafel zitten. Dit weekeinde wordt dan een bewonersbrief rondgestuurd.

Enkele wedstrijden en doelpunten niet te na gesproken, is alles klaar voor de huldiging van het Nederlandse elftal als winnaar van Euro 2000. Maandag gaat de spelersgroep op audiëntie bij koningin Beatrix, daarna volgt een huldiging in Rotterdam en 's avonds worden de feestelijkheden afgesloten met de boottocht langs de Amsterdamse grachten.

Nu in het nieuws