Antwerpse topwinkels opnieuw 20 procent duurder

De huurprijzen voor winkelpanden in hartje Antwerpen komen stilaan in de buurt van die van de Brusselse Nieuwstraat. Op de zogenaamde AAA-locaties - Meir, Huidevettersstraat en zijstraten - is de vraag een stuk groter dan het aanbod. Het gevolg laat zich raden: de hoge huurprijzen ten spijt wordt er bijna gevochten om een mooi pand te bemachtigen.

Koen Lambrecht

BR>De huurprijzen in de drukke Antwerpse winkelstraten zijn in 1999 al met 18% tot 20% gestegen. "Dat hoge niveau handhaaft zich dit jaar", zegt Jacques Maes van Jones Lang Lasalle Antwerpen (JLLA).

De Nieuwstraat in Brussel is nog steeds de duurste plek van het land om een winkel uit te baten. Voor een pand van 150 tot 200 m² wordt daar tegenwoordig 55.000 fr. per m² gevraagd. De Antwerpse Meir zit er niet ver meer van af: daar moet een winkelier al 47.500 tot 50.000 fr. neertellen.

"Voor kleine oppervlaktes van zo'n 40 m² lopen de prijzen zelfs op tot 70.000 à 75.000 fr. per m²", vult Timothy Hens aan. Meteen rijst de vraag naar de rendabiliteit ervan. "Daar komt het niet steeds op aan", legt Hens uit. "Dikwijls is het imago, het puur aanwezig zijn belangrijker dan de omzet die er gedraaid wordt."

Overigens is de tijd voorbij dat in die kleine 'gouden' winkeltjes exclusieve boetiekjes hun intrek namen. Vandaag vind je er in de eerste plaats telecombedrijven. "Die moeten daar aanwezig zijn", aldus Hens.

De winkelruimtespecialist van JLLA wijst ook op de forse overnameprijzen die gangbaar zijn. Tien tot twintig miljoen blijkt geen uitzondering. Die 'drempel' wordt niet betaald aan de eigenaar van het pand, maar wel aan de zittende huurder. Want die is het die doorgaans over een overname beslist.

Kantoren

Ook de Antwerpse kantorenmarkt draait op volle toeren. In de eerste helft van het jaar werd een iets kleinere oppervlakte verhuurd dan in dezelfde periode van '99 - 34.400 m² tegenover 51.800 m² - maar de makelaar verwacht toch een goed jaar. Veel zaken zijn lopende en de vraag ligt hoog.

Het probleem is veeleer hoe aan die vraag kan worden voldaan. Ook in Antwerpen leggen bedrijven de lat hoger voor administratieve ruimte. Zij zoeken kwaliteitsgebouwen, gunstig gelegen en met alle moderne voorzieningen. Momenteel is amper 83.500 m² dergelijke kantoren beschikbaar. Dat is 5,1% van de totale stock aan kantoren.

Er is dan ook nood aan nieuwe ontwikkelingen in de trant van "De Veldekens". Dat complex van 40.000 m² langsheen de spoorweg in Berchem kent een groot succes.

Nieuwe capaciteit wordt geleverd door de renovatie van het voormalige BP-gebouw langs de Expresweg, een complex van om en bij de 10.000 m² dat nu in handen is van Naviga. Ook met de ontwikkeling van het Technologiepark Satenrozen in Kontich wordt 10.000 m² moderne kantoorruimte gecreëerd.

Bij de bedrijfsgebouwen is er vooral meer vraag naar grote logistieke opslagplaatsen: goed uitgeruste magazijnen van 5.000 tot 10.000 m² met een vrije hoogte van 8 tot 10 meter. Daarvoor wordt 1.700 fr. en meer per m² betaald. Voor gewone magazijnen is de jaarlijkse huurprijs gestegen van 1.500 tot 1.600 fr.

Nu in het nieuws