60 nieuwe jobs bij Pharmarcia & Upjohn

Het farmabedrijf Pharmacia & Upjohn investeert dit jaar opnieuw 1 miljard frank in zijn vestiging in Puurs. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar de uitbouw van een steriele cel voor de productie van de oogdruppels

Xalatan.

Door de aanmaak en de verpakking van Xalatan worden 60 nieuwe jobs gecreëerd.

Marc Balduyck

BR>Pharmacia & Upjohn kent een snelle groei. Na de fusie tussen het Zweedse Pharmacia en het Amerikaanse Upjohn heeft ook de Vlaamse dochteronderneming in Puurs zich verder kunnen doorzetten. Het bedrijf heeft binnen de groep vooral een sterke reputatie opgebouwd op het vlak van

steriele productie.

Dit betekent dat de omgeving waarin geneesmiddelen aangemaakt worden 100% kiemvrij moet zijn. Dit vergt een heel specifieke technische aanpak.

Ook het nieuwe geneesmiddel Xalatan wordt in een steriele omgeving gemaakt. Het gaat om een medicament dat bestemd is voor de behandeling van zogenaamd openhoek glaucoom en oculaire hypertensie, twee oogafwijkingen.

"Xalatan wordt aangemaakt op basis van latonoprost en een grotere verwijdering van het oogvocht toelaat", zegt Gerda Wylin. "Het is op die manier een sterk alternatief ten aanzien van andere producten die thans op de markt zijn."

Het nieuwe product zal per 1 juli onder bepaalde voorwaarden terugbetaald worden door het RIZIV.

Bij Pharmacia & Upjohn werken zo'n 920 mensen. 95% van de productie uit Puurs gaat naar het buitenland. In Brussel beschikt het bedrijf nog over een eigen verkoopsorganisatie waar nog eens 180 mensen werken.

Nu in het nieuws