Stefaan De Clerck kopman voor CVP in Kortrijk

De CVP van Kortrijk heeft maandagavond de lijst voor de gemeenteraads-verkiezingen definitief goedgekeurd. Nationaal CVP-voorzitter Stefaan De Clerck is zoals bekend lijsttrekker. De Clerck gaat voluit voor het burgemeesterschap. Indien er een nationaal mandaat in zijn schoot zou vallen, dan geeft hij de eventuele burgemeestersjerp door aan Frans Destoop.

Belga

BR>In tegenstelling tot eerdere gemeenteraadsverkiezingen blijven de wrijvingen tussen ACW en NCMV achterwege vermits een akkoord werd bereikt over de lijst. Daarop komt onder meer huidig burgemeester Emmanuel de Bethune niet voor.

"We kozen voor een grondige vernieuwing en verjonging van de lijst", zei plaatselijk voorzitter Johan Desmet bij de voorstelling dinsdagmorgen. "22 kandidaten nemen voor het eerst aan de verkiezingen deel." De lijst telt slechts het wettelijke minimum aantal vrouwen, namelijk 14 van de 41. Vier van hen staan wel op de plaatsen 3 tot 6. Daarvoor schuiven enkele uittredende schepenen enkele plaatsen achteruit. Oud-burgemeester Antoon Sansen, Jean de Bethune en volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé duwen de lijst.

De CVP wil de absolute meerderheid in Kortrijk behouden en wil daarmee een traditie van katholiek bestuur in de stad sedert 1864 verderzetten. Die traditie werd slechts in 1964 voor een heel korte periode onderbroken. ACW en NCMV bereikten al een akkoord over het burgemeestersschap en de opvolging. Huidig OCMW-voorzitter Frans Destoop, op plaats 2 op de lijst en van ACW-strekking, zal NCMV-kandidaat De Clerck opvolgen als deze een nationaal mandaat zou vervullen.

Nu in het nieuws