Vriend en vijand van Microsoft wachten af

De lijst van high-techbedrijven die van een opsplitsing van Microsoft zullen profiteren, is bijna net zo lang als de lijst van bedrijven die er nadeel van zullen ondervinden. Maar er wordt gejuicht noch getreurd en de bedrijven gaan gewoon hun gang, want men verwacht dat een beroepsprocedure lang kan duren.

AP

BR>"We hebben in deze zaak misschien een nieuw stadium bereikt, maar nog niet noodzakelijkerwijs het eindpunt", zei woordvoerder T.R. Reid van Dell Computer. "Wij zullen zorgen dat de zaken van vandaag worden afgehandeld en laten speculaties over aan anderen."

Sinds de juridische problemen van de softwarereus twee jaar geleden begonnen, heeft een groot aantal high-techbedrijven gestadig afstand genomen van Microsoft. Die tendens zal zich naar verwachting versneld voortzetten, ongeacht of de uitspraak van rechter Thomas Penfield Jackson in hoger beroep overeind blijft of niet.

Hoewel het nog altijd een grootmacht is, heeft de naam Microsoft niet meer het gewicht van enkele jaren terug, omdat besturingssystemen van steeds ondergeschikter belang worden in de trend om steeds meer apparaten, van computers tot mobiele telefoons tot auto's, via het internet aan elkaar te koppelen. "Naarmate er nieuwe toepassingen worden gebouwd voor het internet, zien mensen de geweldige voordelen dat men in staat is een keus te kunnen bieden", aldus Matthew Szulik van Red Hat Inc., een bedrijf dat een versie van Linux-software maakt, die de Windows-familie van Microsoft naar de kroon steekt.

In tegenstelling tot het beschermde besturingssysteem van Microsoft is Linux vrij toegankelijk voor ontwikkelaars en kan het gratis van internet geladen worden. Het draait al op veel servers op het World Wide Web. Traditionele bondgenoten en de naaste zakenpartners van Microsoft hielden zich in hun reacties op het oordeel van rechter Jackson op de vlakte.

"Het kan - met de nadruk op kan - een belangrijke verandering voor de bedrijfstak zijn", zei woordvoerder Chuck Mulloy van chipfabrikant Intel. "Wij hebben er vertrouwen in dat de bedrijfstak zich zal aanpassen, zoals in het verleden is gebeurd."

Alternatieven

Veel fabrikanten van hardware zoeken al naar alternatieven voor Microsoft omdat het in Redmond in de staat Washington gevestigde bedrijf de geheimen van zijn programma's angstvallig bewaakt en niet wil dat anderen aan zijn codes gaan sleutelen om het aan hun specifieke behoeften aan te passen.

Deze week nog maakte het in San Francisco gevestigde bedrijf Collab.Net, waarin technologie-ingenieurs samenwerken met ontwikkelaars van 'open' software als Linux, bekend dat het 35 miljoen dollar ( 1,5 miljard frank) werkkapitaal had ontvangen van Dell, Hewlett-Packard, Intel, Oracle, Sun Microsystems en andere bedrijven.

Een andere investeerder in Collab.Net is Marc Andreesen, medeoprichter van Netscape Communications, de webbrowser-ontwikkelaar die werd overgenomen door America Online (AOL) nadat zijn Navigator-software het moest afleggen tegen Microsofts Internet Explorer.

Die strijd vormde de kern van de zaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Microsoft aanspande, omdat het bedrijf zijn monopolie misbruikte om de concurrentie uit te schakelen. Andreesen wilde evenmin als AOL op de uitspraak tegen Microsoft reageren. Maar voormalig Netscape-topman Jim Barksdale wilde wel kwijt dat Microsoft nog steeds niet inziet hoezeer het zijn monopolie misbruikt. "Microsoft is over de schreef gegaan en ik denk dat alleen dit soort maatregelen ze ervan zal weerhouden het nog een keer te doen."