Racisme op internet kost 6 maanden cel

Wim Elbers (54), voormalig gemeenteraadslid voor het Vlaams Blok in Brussel, kreeg dinsdag van het Brusselse hof van beroep zes maanden voorwaardelijk en 100.000 fr. boete voor racisme op het internet.

John De Wit

BR>Elbers kreeg dezelfde straf als in eerste aanleg. Zijn baan bij de anti-corruptie-eenheid van de gerechtelijke politie verliest hij nu bijna zeker. Het belangrijkste verschil met het aanvankelijke vonnis was de schadevergoeding van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Elbers moet aan Johan Leman nog slechts één frank morele schade, en geen 100.000 fr. zoals in eerste aanleg was beslist.

Elbers nam deel aan 'nieuwsgroepen' op het internet. Hij feliciteerde de Brusselse politie omdat die een Marokkaanse overvaller had doodgeschoten. Hij gewaagde van een

Anti-Makaken-Brigade

, associeerde Marokkanen met drugsdealers en "schurftige krullenkoppen", noemde Sémira Adamu "een detail uit de Belgische geschiedenis" en Johan Leman een

christenhond

. Elbers schreef ook een open brief aan wijlen Koning Hassan II van Marokko. Daarin had hij de vorst opgeroepen om troepen te sturen om sommige van zijn onderdanen die zich bij Brusselse rellen "als varkens hadden gedragen" onder controle te houden.

Nu in het nieuws