Wie betaalt schade van voetbalhooligans?

Wie moet opdraaien voor de schade die de voorbije weken door hooligans werd aangericht? CVP-kamerlid Pieter De Crem vermoedt dat een pingpongspelletje over de aansprakelijkheid zal beginnen.

Paul Geudens

BR>Pieter De Crem stelde de vraag al twee keer in het parlement. Er kwam nooit een antwoord. Vandaag probeert hij het een derde keer.

"Minister van Binnenlandse Zaken Duquesne weigert gewoon te antwoorden. Waarom? Is er iets niet in orde met de verzekering? Is de polis niet duidelijk? Ik weet het niet. Maar al die geheimzinnigheid voorspelt weinig goeds", zegt De Crem.

"Het gaat om belangrijke bedragen, want er is nogal wat schade aangericht. Zowel aan publieke als private eigendommen. Hoeveel juist is niet te schatten, want burgemeester de Donnéa van Brussel heeft een informatiestop ingesteld. Er zijn ook lichamelijke letsels, en er zijn tenslotte de kosten van de repatriëring van de Britse hooligans met Belgische vliegtuigen."

"Wie gaat dat allemaal betalen? De Belgische regering? De UEFA, als inrichter van het tornooi? De Belgische staat, of de stadsbesturen? Er is altijd beweerd dat er een verzekering is afgesloten met OMOB. Maar de inhoud van de polis is nooit bekendgemaakt."

"Die vaststelling, gekoppeld aan de ontwijkende antwoorden van Duquesne, doen mij vermoeden dat er iets niet in orde is met de verzekering. Dat men niet juist weet wat de dekking precies inhoudt. Dat er misschien betwisting is over het bedrag van de vrijstelling. Dat er wellicht niets is gestipuleerd over de repatriëring. Dat men met andere woorden nu nog niet weet wie opdraait voor welke schade."

"Waarom heeft men dat niet allemaal op voorhand geregeld? Waarom gaf men geen duidelijkheid vóór het tornooi begon? Ik probeer het al weken te achterhalen, maar stuit steeds op een muur van mist en stilzwijgen. Dat doet mij het ergste vrezen. Zal de belastingbetaler eens te meer de dupe worden?", vraagt Pieter De Crem zich af.