Sint-Niklazenaar Maertens bouwt mee aan EURO 2000

België is dan toch niet helemaal uitgeschakeld op EURO 2000. Waaslander Marc Maertens (56) houdt de nationale eer nog eventjes hoog. Zijn taak als

Coordinator Liaison Officer Belgium

loopt teneinde na de halve finale van Frankrijk, de laatste ploeg die in België verblijft.

Yves Vrebos

BR>Marc Maertens, gewezen directeur van het MPI Zonneken, is geen onbekende in voetbalmiddens. Hij werd scheidsrechter in 1962 en floot in lagere en hogere afdelingen. Nadien zetelde hij in de scheidsrechterscommissie van Oost-Vlaanderen en maakt al achttien jaar deel uit van de nationale scheidsrechterscommissie.

"Ik ben geen onbekende voor Michel Sablon en Alain Courtois, de grote baas van EURO 2000", vertelt Marc Maertens. "Zij vroegen mij of ik belangstelling had om pro Deo aan het evenement mee te werken. Ik zag dat wel zitten als ik iets kon bijdragen aan de organisatie ervan."

Marc Maertens werd in de voorbereidingsfase en het tornooi zelf

Coordinator Liaison Officer Belgium

. "Ik overkoepelde de 'verbindingsofficieren' van de verschillende voetbalbonden van wie de nationale ploeg in België logeerde. Mijn taak spitste zich toe op het logement en het transport van de ploegen", licht hij toe.

Vanuit zijn functie was hij betrokken bij de keuze van de hotels in België. "Belangrijk daarbij was de veiligheid. Dat was het enige terrein waarop geen enkele toegeving werd gedaan. Alle problemen moesten kost was kost worden opgelost, maar de veiligheid mocht niet in het gedrang komen", zegt Maertens.

Tafelvoetbal

De problemen bleven binnen de perken. Toch werd Maertens op geregelde tijdstippen door 'Liaison Officers' gecontacteerd. "Zo had een speler nood aan een tandarts. Een oud-speler van een ander team kwam zijn landgenoten bezoeken. Hij wilde met zijn vriendin uitgaan in Charleroi. De voorzitter van zijn voetbalbond drong aan op vervoer voor die man. Nog een andere ploeg wilde een tafelvoetbalspel in het hotel", vertelt Maertens.

Hij is tevreden dat hij de kans krijgt om EURO 2000 van dichtbij mee te maken. Maertens is blij dat geen enkel probleem onopgelost bleef. "Het kan pretentieus klinken, maar ik ben vooral blij dat een aantal mensen me in deze functie leerde kennen", vertelt de 'verbindingsofficier'.

Hij prijst zich gelukkig dat hij talrijke bekenden uit UEFA-kringen opnieuw ontmoette en vele nieuwe mensen leerde kennen. Eén van hen was de kale, imponerende Italiaanse scheidsrechter Pierluigi Collina. "Hij is zeer minzaam, joviaal en fair in de omgang. Hij voelt zich naar eigen zeggen uitstekend met zijn imago en denkt er niet aan om daar iets aan te veranderen", beweert Marc Maertens.

Nu in het nieuws