Revolutie in strijd tegen reuma

Eén op de tien mensen zit met een of andere vorm van reuma. Vooral vrouwen zijn kwetsbaar, maar óók jonge mensen. Reuma geldt als een slepende ziekte waar niet veel tegen te doen is, behalve de pijn stillen. Maar nu spreken specialisten van een historische doorbraak op het reuma-front. Reuma is de verzamelnaam voor meer dan tweehonderd verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. De ziekte kan gewrichten, spieren, pezen, kapsels en het bindweefsel aantasten. De menselijke en sociaal-economische kosten ervan zijn niet te overzien. Op een driedaags congres in Nice, waar 6.000 reumatologen uit de hele wereld aan deelnamen, ging de meeste aandacht uit naar twee 'revolutionaire' behandelingswijzen. De eerste zal vooral mensen interesseren die lijden aan slijtagereuma of artrose, die het kraakbeen aantast. Een vijfde van de 65-plussers zit ermee.

Jos Vranckx

BR>

Ontstekingremmers

Veel chronische artrose-patiënten worden behandeld met ontstekingsremmers zonder cortisone. Maar die kunnen zware neveneffecten hebben voor maag en darmen: zweren, perforaties, bloedingen... Bij één op de 125 mensen die de medicatie twee maanden of langer gebruiken, loopt het zelfs fataal af. Maar nu is er een alternatief, ontwikkeld door de laboratoria MSD, onder de naam

Vioxx

. Het gaat om een type medicamenten dat de voordelen heeft van de klassieke ontstekingsremmers maar met veel minder neveneffecten gepaard gaat. "Men is erin geslaagd de therapeutische effecten te scheiden van het enzym dat maag en nieren aantast", zegt professor Westhovens, diensthoofd reumatologie KU Leuven. Op het congres werd uitgebreid verslag uitgebracht over een langlopend onderzoek bij 8.000 patiënten, waaruit bleek dat Vioxx de risico's met 52% tot 62% terugdringt. Het middel is in België al beschikbaar maar nog niet terugbetaalbaar. Probleem is dat het eens zo duur uitvalt als een klassieke ontstekingsremmer, zo'n 1.800 frank per maand. Medicamenten van hetzelfde type zitten in de pijplijn bij andere firma's.

Artritis

Nóg belangrijker is volgens reumatologen een nieuw middel dat

reumatische artritis

aanpakt. De ziekte treft 1% van de bevolking, ook kinderen en jongeren; drie op de vier gevallen zijn vrouwen. De kapsels van gewrichten ontsteken, met invaliditeit tot gevolg. Ondezoekers van het biotech-bedrijf Immunex zijn erin geslaagd de molecule op te sporen die verantwoordelijk is voor de ontstekingen, het zogenaamde TNF. Ze hebben een medicament ontwikkeld dat de werking van het TNF tegengaat en dus de evolutie van de gewrichtsontstekingen blokkeert, de pijn voorkomt en de levenskwaliteit verhoogt. Het middel, onder de merknaam

Enbrel

, wordt in België alleen nog maar in universitaire centra gebruikt, maar de registratie en terugbetaling door het Riziv zijn aangevraagd.

Nu in het nieuws