China lanceert met succes weersatelliet

China heeft met succes een eigen weersatelliet gelanceerd. Vanop de basis Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan werd een Lange Mars-3 draagraket gelanceerd, met aan boord de weersatelliet Fengyun-2.

AFP, Belga

BR>De Fengyun-2 is een verbeterde versie van de in 1997 gelanceerde Fengyun-1. De nieuwkomer heeft een levensduur van drie jaar. De kunstmaan moet instaan voor weersvoorspellingen op middellange en lange termijn. Zij dient een geostationaire baan te draaien op 105 graden westerlengte.

Het persagentschap

Nieuw China

zegt dat het de dertiende lancering van een Lange Mars-3 is. De raket is 44,9 meter hoog en ontwikkelt bij de lancering driehonderd ton stuwkracht.

De Lange-Marsfamilie (3A, 3B en de toekomstige 3C) omvat drietrapsraketten waarvan de bovenste trap op een mengsel van vloeibare zuurstof en waterstof draait.

De lancering van Fengyun-2 is de 62ste satellietlancering van China sinds 1970, toen de eerste Lange Mars-1 werd afgevuurd. Sinds 1985 biedt Peking zijn Lange Mars aan op de lucratieve lanceermarkt, met gebradeerde prijzen. Het Chinese marktaandeel zou rond de tien procent schommelen, terwijl de West-Europese Ariane de markt domineert.