'Wintermärchen' onderscheiden in Frankrijk

De opera 'Wintermärchen' van de 64-jarige Vlaamse componist Philippe Boesmans is maandag in Parijs door het professionele vakverbond van de Franse toneel- en muziekkritiek bekroond met de prijs voor de beste lyrische opvoering van het voorbije seizoen in Frankrijk (buiten Parijs),

Belga

BR>'Wintermärchen' (Wintersprookje), gebaseerd op het stuk 'A Winter's Tale' van William Shakespeare, was in december in de Brusselse Munt in première gegaan en werd in januari en februari in co-productie met de Munt opgevoerd in de Opéra de Lyon. Voor de Zwitserse toneel- en filmregisseur Luc Bondy, die het libretto en de mise-en-scène van de opera voor zijn rekening nam, was de Prix Claude Rostand weggelegd. In Brussel werd 'Wintermärchen' gedirigeerd door Antonio Pappano; in Lyon hanteerde onze landgenoot Patrick Davin het dirgeerstokje.

In het najaar wordt de opera in het kader van het Herfstfestival van Parijs nog in Chatelet opgevoerd.

De beste muziekopvoering tout court van het seizoen was volgens de jury de opvoering in de Opéra de Paris van 'Vojna i Mir' (Oorlog en Vrede) van Sergej Prokofjev door de Amerikaanse Francesca Zambello.

In het dramagenre waren de onderscheidingen weggelegd voor de Franstalige Canadese toneelmaker Daniel Danis ('Le chant du dire-dire', Franstalig), de Amerikaanse regisseur Robert Wilson ('De Droom' van August Strindberg, buitenlands) en de Zwitser Jean-Quentin Chatelain ('First Love' van Samuel Beckett, komisch).