Laatste deel Mario Puzo's mafia-trilogie verschijnt in juli

Op 1 juli verschijnt bij uitgeverij Random House het laatste luik van de succes-trilogie van de Amerikaanse schrijver Mario Puzo over de mafia. De trilogie, in '69 aangesneden met het beroemde 'The Godfather', wordt afgesloten met de postume publicatie van 'Omertà' (Zwijgplicht).

AP

BR>De uit Siciliaanse migrantenouders geboren Puzo, die in juli vorig jaar op 78-jarige leeftijd overleed, spendeerde de laatste drie jaar van zijn leven aan deze afsluiter van zijn mafia-drieluik. 'The Godfather' bleek waanzinnig populair: van het boek werden 31 miljoen exemplaren verkocht.

In 'Omertà' herneemt Puzo een vast thema in zijn oeuvre: de machtsoverdracht aan het nageslacht van een mafia-chef in de herfst van zijn leven en zijn pogingen om achtenswaardigheid te verkrijgen. Net als de inmiddels mythische Don Vito Corleone - mede dankzij de vertolking door Marlon Brando in de gelijknamige Oscarwinnende verfilming van Francis Ford Coppola - weet Don Raymonde Aprile dat hij eerlang gaat sterven. Een van zijn zoons is kolonel en geeft les aan de prestigieuze militaire academie van West Point, een andere heeft het tot kaderlid van een televisiezender geschopt en zijn dochter is advocate, gespecialiseerd in het verdedigen van ter dood veroordeelden.

Don Raymonde heeft als opvolger aan het hoofd van zijn "zaken" een uit Sicilie overgekomen neef aangesteld, maar een en ander verloopt - uiteraard - ingewikkelder én bloediger dan verhoopt.

De manier waarop Puzo de "zeden" van de mafia in de Verenigde Staten schilderde, is al sinds jaren deel gaan uitmaken van de Amerikaanse populaire cultuur, mede omdat sommige "echte" gangsters het waarheidsgehalte van zijn schetsen hebben beklemtoond. Sedert de verfilmingen van 'De Peetvader' (het teleurstellende obligate derde deel buiten beschouwing gelaten) kent iedereen, niet alleen de gemiddelde Amerikaan, gemompelde uitdrukkingen als "I'll make you an offer you can't refuse" en "It's nothing personal, it's just business".

Voor zijn Hollywood-scenario's van 'The Godfather I' (72) en 'The Godfather II' (74) ontving Puzo twee Oscars. Ook twee andere misdaadromans van zijn hand, 'The Last Don' en 'The Sicilian', werden verfilmd, respectievelijk in 1996 en 1984 (deze laatste door Michael Cimino, die daarmee al zijn met de film 'The Deer Hunter' opgebouwde krediet verkwanselde).

Nu in het nieuws