Justitie VS gaat in beroep tegen fusie WorldCom en Sprint

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen de voorgenomen fusie van WorldCom en Sprint, respectievelijk de nummer twee en drie op de Amerikaanse communicatiemarkt.

AP

BR>De twee bedrijven hebben vrijwel meteen hun fusieaankondiging bij de Europese Commissie ingetrokken. Zij ontkennen echter dat zij van de fusie afzien. Als zij in de toekomst besluiten de fusie door te zetten, zullen de Europese mededingingsautoriteiten opnieuw verwittigd worden.

Volgens minister van justitie Janet Reno dreigt de fusie de concurrentievoordelen ongedaan te maken die voortkwamen uit de beeindiging van het telecommunicatiemonopolie van AT&T. Dat bedrijf werd 25 jaar geleden door het ministerie gesplitst in een bedrijf dat langeafstandstelefoondiensten levert en acht regionale telefoonmaatschappijen.

Onderminister van justitie Joel Klein zei dat WorldCom en Sprint nu felle concurrenten zijn en dat na een fusie in veel sectoren van de communicatiemarkt nog slechts twee aanbieders over zouden blijven. Een fusie zou voor miljoenen bedrijven en consumenten leiden tot hogere prijzen, minder service en minder technische vernieuwingen, aldus Klein.

Maandag maakte Eurocommissaris voor mededinging Mario Monti bekend dat de fusie in de huidige vorm voor de Europese Commissie niet acceptabel was omdat het nieuwe bedrijf een te groot deel van de internetmarkt zou beheersen. Een woordvoerster van de commissie meldde dinsdag dat Monti mogelijk woensdag het officiële eindoordeel van de commissie openbaar zal maken.

Nu in het nieuws