Anciaux verdubbelt theatersubsidies

De Vlaamse regering heeft 1.676.300.000 frank aan subsidies klaar liggen voor de podiumkunsten. Vooral muziektheater, dans en mindere mate toneel krijgen meer geld. De Antwerpse gezelschappen reageren gematigd positief op het nieuws.

Els De Bodt, Peter Haex

BR>Minister Anciaux lag in het voorjaar onder vuur. Het ontslag van de theatercommissie in maart leek zijn onderhandelingspositie te hebben verzwakt. "Er is te snel geoordeeld. Ik ben mijn belofte om meer budgettaire middelen te voorzien voor de podiumkunsten wel degelijk nagekomen", zei hij triomfalistisch. Met een totale stijging van meer dan een half miljard per jaar wil Anciaux vooral een inhaaloperatie voor muziektheater, dans en kunstencentra doorvoeren. Procentueel krijgt het muziektheater maar liefst 97% meer subsidies. De dansgezelschappen kunnen rekenen op een verhoging van 62%.

Dat is bijzonder goed nieuws voor bijvoorbeeld het Antwerpse Muziektheater Transparant (van 15 naar 30 miljoen frank subsidie), het ten dode opgeschreven nieuwe mime- en danscentrum De Beweeging (11 miljoen frank) en het Mechelse kunstencentrum Theaterteater (van 3 miljoen naar 18 miljoen frank). Ook Antwerpse dansgezelschappen als Hush, Hush, Hush en Kunst/Werk delen in de prijzen.

Theater

Binnen het teksttheater stijgt het budget van 756 miljoen naar 912 miljoen. De Antwerpse gezelschappen 'Luxemburg', 'Woestijn '93' en 'De Roovers Spelen' aten al een hele tijd uit de projectsubsidiepot. Het Mechelse 'Podium Modern' is een verderzetting van 'Wacko'. Ze krijgen allen voor het eerst een stevige structurele subsidie. Drie nieuwe gezelschappen, '4Hoog ProductieHuis', het Antwerpse 'Martha! Tentatief' en 'Braakland/Zhe Bilding', mogen experimenteren met de mini-subsidie van 4,5 miljoen frank.

De negatief geadviseerde gezelschappen 'Cie De Koe', 'De Maan' en 'Nieuw Ensemble Raamtheater' moeten slechts een deeltje van subsidies inleveren.

Substantieel meer krijgen de stadstheaters NTG, KVS en 'Het Toneelhuis'. Ze krijgen financiële waardering voor de sociale rol die zij spelen. Bij de kunstencentra worden de negatief geadviseerde centra Kortrijkse 'Limelight', Aalstse Centrum Netwerk en het Mechelse 'TheaterTeater' weer opgevist en gesubsidieerd. In de nieuwe categorie festivals bevindt zich ook de Zomer van Antwerpen met 20 miljoen frank.

Tevredenheid bij Toneelhuis

Het Toneelhuis krijgt van 2001 tot 2005 95 miljoen frank van de Vlaamse Gemeenschap. Dat is acht miljoen minder dan Blauwe Maandag Cie en de KNS, de partners in Het Toneelhuis, vroeger kregen. "Klopt, maar wij moesten met die 103 miljoen voorstellingen voor twee gezelschappen maken. Nu moeten we met 95 miljoen frank maar aan de voorwaarden voor één gezelschap voldoen. Dat betekent dat we een minder zware spelopdracht hebben. Wij voelen ons dus zeker niet afgestraft door de minister over onze beleidslijn", zegt Stefan De Ruyck.

Hetpaleis wil meer

Hetpaleis kan op een briljante publiekswerking bogen. Ze haalden 144.000 man binnen. Het kinder- en jongerengezelschap stijgt van 48 naar 53 miljoen frank. "Als je ziet hoeveel voorstellingen we brengen en hoeveel manifestaties we inrichten, dan interpreteer ik de cijfers als een inhaalmanoeuvre en niet als een stijging. Als je ziet wie er geld heeft gekregen, dan kun je alleen maar concluderen dat het geld is verdeeld volgens een heel onduidelijke criterium", zegt een teleurgestelde Barbara Wyckmans.

Raamtheater treurt

Het Nieuw Ensemble Raamtheater is door het oog van de naald gekropen. Bijna had het gezelschap het doek definitief kunnen sluiten. Nu krijgt het nog 26 miljoen frank. "Te weinig, een aanfluiting voor het publiek. Wij wilden het ensemble weer uitbouwen. Daar hadden we 34 miljoen voor nodig. Met dit bedrag kunnen we onze acteurs weer geen jaarcontracten geven. Dat is zeer erg", zegt een ziedende directeur Marc Cnops.

MMT klopt aan bij stad

Het Mechels Miniatuur Theater is na een paar jaar van diep artistiek dal weer aan het heropleven. De inspanning van de nieuwe directeur Guido Wevers werden geapprecieerd. Het MMT blijft op hetzelfde subsidiepeil. "Dat is een redelijk rampzalige beslissing. We hebben 50 miljoen nodig om het MMT weer uit te bouwen. Met dit bedrag zijn we gedwongen om aan te blijven modderen. We hopen daarom op het Mechelse stadsbestuur om de resterende zes miljoen bij te passen", zegt Guido Wevers in een reactie.

Villanella wordt puber

Het jongerenkunstcentrum Villanella noteert een verdubbeling van de subsidies. "We krijgen zeventien miljoen en zeventien is de mooiste puberleeftijd. Dat we de verdubbeling van de middelen zullen gebruiken om nog meer evenementen te begeleiden, leidt geen twijfel", lacht Mark Verstappen van Villanella. Voor deze organisator van spraakmakende evenementen zoals De Nachten is dat gelegenheid om de zoektocht naar een eigen huis eindelijk te beginnen. "Minstens even tevreden ben ik met de structurele erkenning van Festivalitis. Daardoor is er ook tijdens de jaren dat het Tweetakt-festival in Den Bosch staat, in Antwerpen animatie", zegt Verstappen.

Theaterteater is mysterie

Theaterteater springt van een totale subsidiepot van 3 miljoen naar 18 miljoen frank. Dagelijks coördinator Guy Segers is euforisch maar ook een beetje mysterieus. "Dat betekent dat Theaterteater een ongelooflijke slagkracht gaat krijgen en dat gaan de Mechelaren voelen. Over de invulling kan ik nog niets zeggen. Zowel Dirk Verstockt en Axel Daemen, die het kunstencentrum beheren, zijn onbereikbaar. Je hoort nog van ons", zegt Guy.

Het Gevolg wordt jonger

Ignace Cornelissen, de artistiek leider van Het Gevolg, ziet zijn gezelschap vier miljoen meer krijgen. Dat komt goed uit want Het Gevolg zocht geld om jongerenvoorstellingen te maken. "Met dat bedrag kunnen we inderdaad weer voor jonge mensen theater maken. Er is 150 miljoen meer verdeeld over alle teksttheaters. Ik ben benieuwd hoe dat geld zal renderen", zegt Ignace Cornelissen.

Nu in het nieuws