Marleen zwemt tussen de haaien

Karl Symons krijgt vanavond in

zijn

Zuid-Afrika VTM-ankervrouw Marleen Vanhecke op bezoek. Als hobby wil ze wel eens tussen de haaien zwemmen.

Herman Van Doninck

BR>Marleen Vanhecke (28) werd geboren in Kortrijk, maar woont in Brugge. Ze is regisseur van opleiding. "Het was niet echt mijn kinderdroom om journaliste te worden. Als tiener lag ik echt niet wakker van de actualiteit. Mijn interesses gingen toen eerder de artistieke kant op: piano, zang, voordracht, toneel. Ik wilde dolgraag actrice worden. Na mijn humaniora ben ik voor regisseur gaan studeren en langzaam groeide bij mij de belangstelling voor journalistiek."

Marleen begon haar carrière bij de regionale televisie WTV. "Tijdens mijn studies werkte ik daar al. Die West-Vlaamse zender was net opgestart en ik mocht al direct mee op pad als journaliste. Na een screentest werd ik ook daar anchorvrouw. Eenmaal afgestudeerd ben ik bij VT4 aan de slag gegaan om de nieuwsdienst vanaf nul te helpen opstarten. Als groentje was dat voor mij een bijzonder leerrijke periode, maar het VT4-nieuws is nooit echt van de grond gekomen. Na anderhalf jaar werd de nieuwsdienst zelfs compleet opgedoekt en ben ik een half jaar teruggekeerd naar West-Vlaanderen om een actualiteitenmagazine te maken voor WTV en Focus. In die periode zijn ook de eerste contacten gelegd met VTM."

De boeiendste reportage die ze gedraaid heeft, vindt ze zelf haar verslaggeving vanuit Albanië tijdens de Kosovo-crisis. En wat moet een goede ankervrouw hebben? "Je uitstraling is belangrijk, zonder dat je te veel aandacht naar jezelf trekt. Niet het plaatje moet domineren, maar wel de inhoud. Bovendien moet je goed kunnen omgaan met stress. Maar dat komt vanzelf met de ervaring."

In Zuid-Afrika sprong ze bijna van het vliegtuig het water in, waar ze een aantal haaien ontmoette. "Ik heb eens een vierdaagse cursus diepzeeduiken gevolgd in Thailand. Noem me gerust een amateur die elke kans grijpt als er kan gedoken worden, maar een echte passie is het niet."

Ze maakte ginder ook van de gelegenheid gebruik om een plaatselijke nieuwsdienst te bezoeken. "Ik was daar verrast door het professionalisme van de redactie", zegt ze. "Een jonge ploeg die snel inpikt op de actualiteit vond ik er terug. Natuurlijk blijft Zuid-Afrika een enorm land en de manier waarop met nieuws wordt omgesprongen, is anders. Zij moeten veel meer selecteren in het aanbod dan wij. Nadeel van mijn bezoek is dat we niet op de Tafelberg zijn geraakt. Daarvoor stormde het te erg."

De Tafelberg met Marleen Vanhecke, VTM, 21.30u.

Nu in het nieuws