Herbronning heeft Radiohead deugd gedaan

Wordt Radiohead dé groep van het jaar 2001? Duwt de langverwachte nieuwe cd deze Britten helemaal op tot de status van R.E.M. en U2? Het concert dat de groep maandag in Athene speelde, toonde alvast dat alles mogelijk is.

Stef Vanwoensel

BR>Het Lykavitos Theater ligt middenin Athene op een heuvel, die van de bezoeker een forse klim vraagt tussen bomen en struiken. Overal zoeken jongeren hun weg, om uit te komen bij een feeërieke concertlocatie: omgeven door rotsen lijkt het Lykavitos Theater wel door de goden voorbestemd als rocktempel. De mens heeft alleen een handje geholpen bij het optrekken van het podium - in mausoleumvorm - en de tribunes.

Zo'n 6.000 bezoekers - het concert is uitverkocht - zien hoe Radiohead onder een open hemel eerst nog wat zijn weg zoekt. Zo krijgt het al snel in de set opduikende 'Karma police' een wat ongeïnteresseerde behandeling. Maar daarna wordt het pijlsnel beter, ook in de acht nieuwe songs, die mooi opgaan in het geheel en de spanningslijn behouden.

Want deze vroege tournee - de cd komt er pas begin oktober - is voor Radiohead vooral een manier om het speelplezier terug te vinden. Na het sufgehypte 'OK Computer' werkte de aandacht verstikkend. Een eindeloze wereldtournee haalde alle enthousiasme uit de groep, waarvan de leden zich afvroegen of ze dit soort roem zochten. Naarmate 'OK Computer' alsmaar vaker het label van 'instant klassieker' kreeg opgekleefd, gingen ook de hoge verwachtingen verlammend werken. Pas door op zichzelf terug te plooien, kon Radiohead de opvolger voltooien.

Experiment

Het speelplezier lijkt er in Athene alvast opnieuw bij. De groep musiceert gedreven, Thom Yorke is opvallend open, en lijkt geen moeite meer te hebben met de songs die hem vorig jaar nog de strot uitkwamen. 'Creep' is er niet meer bij, maar songs als 'Street spirit (fade out)', 'My iron lung', 'Lucky', 'No suprises', 'Fake plastic trees', 'Airbag', 'Just' en 'Paranoid android' blijken al even goed tot het collectieve geheugen te behoren.

En die nieuwe songs? Die zijn overduidelijk Radiohead, klinken soms nog avontuurlijker dan het oude werk. Je hoort flarden experiment die bij Primal Scream niet zouden misstaan, of een jazz-arrangement naast spacy geluiden die een NASA-missie kunnen begeleiden, maar even vaak gaat het gewoon om Thom Yorke die op een piano de menigte verleidt met een akoestische song waarover zijn stem de overhand krijgt.

De slotvraag: wordt Radiohead volgend jaar zo groot als R.E.M. of U2? Alles lijkt mogelijk. Want ook al heeft Thom Yorke niet de uitstraling van een Michael Stipe of Bono, hij heeft een onmiskenbare band met het publiek. En ook al hebben de nieuwe Radiohead-songs alweer niet het soort instant appeal dat veel stadionrock kenmerkt, ze hebben iets breekbaars dat zowel bij de massa als bij het individu een snaar raakt. Er zijn in de rock al gekkere dingen gebeurd...

Radiohead op 11 september in een tent op het festivalterrein van Werchter. Tickets: 0900/80.800.

Nu in het nieuws