Bopack-Wommelgem werkt ronde barcode uit

Streepjescodes zijn gemeengoed geworden. Daar nog iets aan veranderen, lijkt zo goed als uitgesloten. De Data Handling-afdeling van het Wommelgemse Bopack Systems zorgde nochtans in die barcode-branche nog voor een Europese primeur: een ronde barcode, streepjes in concentrische lijnen.

Paul Verbraeken

BR>"Eigenlijk is en blijft dit een doodgewone streepjescode; alleen is zij uitgerokken tot cirkels", licht Data Handling-verantwoordelijke Philippe Willems toe. "Het voordeel hiervan is dat deze code onder gelijk welke hoek kan worden ingescand."

Goed, maar in warenhuizen passeer je toch al jaren met streepjescodes op flessen? Scanners kunnen dus blijkbaar gebogen oppervlaktes lezen?

"Klopt", zegt Philippe Willems. "Maar daar gaat het om zeer complexe kassascanners. Deze ronde barcode wordt niet eens op een gebogen vlak aangebracht maar wel op de

kopse kant

van tapijtrollen. Als je aan zo'n stapel tapijtrollen komt, beweegt alles en liggen gewone streepjescodes direct in andere posities. Met deze concentrische code kan een zeer eenvoudige scanner op een vorklift zonder enig probleem de gegevens aflezen, gelijk hoe de rol ligt en zelfs als de rollen in de 12 meter hoge rekken verplaatst worden. Eerst dachten we aan chips maar dit is eenvoudiger, efficiënter en vooral stukken goedkoper."

Eerder dit jaar werkte Data Handling op vraag van de afdeling cardiologie van het Gentse universitair ziekenhuis een systeem van draadloze terminals uit. Terwijl nu in de meeste ziekenhuizen de chirurg van patiënt naar patiënt gaat, vergezeld van een verpleger die alles ijverig noteert en nadien intypt, is het hier de dokter zelf die rechtstreeks via het radionetwerk de gegevens inbrengt. Meteen een tijdwinst van een uur per dag voor elke dokter.

Nu in het nieuws