Hoofdluis loopt tegen de lamp

In Amerika is een haarshampoo ontwikkeld als nieuw wapen in de strijd tegen hoofdluis. De shampoo maakt dat de eitjes van de luizen oplichten onder ultraviolet licht en dus makkelijker zijn op te sporen en te verwijderen.

BR>Jarenlang is shampoo gebruikt met daarin

permetrine

om met het ongedierte af te rekenen. Maar ervaringen op scholen en kinderdagverblijven leren dat de luizen steeds ongevoeliger worden voor deze en vergelijkbare insecticiden. Een ander ingrediënt van luizenshampoo is lindaan. Maar dit middel is kankerverwekkend en wordt daarom afgeraden voor gebruik bij kinderen. Blijft over het met de hand verwijderen van de neten, met behulp van fijne kammen. Maar de kleine eitjes zijn moeilijk te zien en ze plakken stevig aan de haren. Als enkele eitjes over het hoofd worden gezien is het kind binnen de kortste tijd opnieuw besmet.

Luizeneitjes bevatten chitine, de stof waaruit het uitwendig skelet van luizen bestaat. Met die kennis mengden de Amerikaanse onderzoekers een organische verfstof met een gangbare shampoo. De verfstof, goedkoop en niet giftig, bindt zich met de neten maar niet met de haren en de hoofdhuid. Bij blootstelling aan ultraviolet licht gloeien de eitjes groen op, waardoor ze makkelijk zijn te vinden en uit te kammen.

Nu in het nieuws