Televisieproducent Rick Tubbax naar Woestijnvis

Print
"Ik ben er fier op dat ik als Vlaming eigen producties kan verkopen aan het buitenland", zegt Rick Tubbax vanop zijn vakantieplek in Frankrijk. "Zelfs Amerika is geïnteresseerd. Maar ja, ik moet onmiddellijk toegeven dat goede producten gemakkelijk verkopen." De televisieproducent doekt binnenkort zijn eigen bedrijfje op en gaat voltijds werken bij grote broer Woestijnvis.
BR>Bij Woestijnvis blijft hij doen wat hij al deed: het verkopen van rechten van programma's aan het buitenland. "Aan zoiets begin je gewoon", vertelt hij. "Een echte methode bestaat er niet. Ik heb alleen maar humaniora gelopen, maar heb in mijn carrière veel opgelost met gezond verstand. Zo schuim ik beurzen af, leg contacten en tracht inderdaad te verkopen. Geen eenvoudige job, maar ik moet zeggen dat dit materiaal vrij goed verkoopt. Goede wijn behoeft namelijk geen krans. De resultaten zijn er dan ook naar. Zo hebben 43 landen een optie genomen op De Mol, waaronder Amerika, en is het programma al in tien landen in productie gegaan. Alles kan beter en De XII Werken gaan naar tien landen, terwijl twaalf landen per se Schalkse Ruiters op hun zender willen.
Tubbax laat niet meteen alles vallen waarmee hij bezig was. "Neen, zeker niet", lacht hij. "Er loopt nog een Clement Peerens-tournee en uiteraard wordt in het najaar de tweede reeks van Het Peulengaleis uitgezonden. Die zaken handel ik nog netjes af. Stilaan maar zeker bouw ik wel mijn managementactiviteiten af. Waarom ik zoiets doe? Ik ben ooit zanger geweest, daarna was ik een tijdje actief als journalist. Nadien ging ik een aantal artiesten managen. Nu ben ik alweer zes jaar televisieproducent, hoog tijd om eens iets anders te doen. Af en toe heb ik er nood aan om de boeken toe te doen en met een propere lei opnieuw te beginnen. Het is plezanter om kampioen van België te worden dan om kampioen van België te zijn, om het eens in wielertermen uit te drukken."

Peulengaleis


De mooiste herinneringen bewaart Rick Tubbax aan de opnamen van Het Peulengaleis. "Gewoon omdat Stijn Coninx, Bart Peeters en Hugo Matthysen mekaar verstonden zonder woorden. En dat geldt ook voor de cameramensen en het ander technisch personeel, dat aan dit project meewerkte. Met een oogopslag wist bij manier van spreken iedereen welke kant de humor uit moest gaan."
En de Grote Prijs Bart Peeters dan? "Daar mogen we, denk ik, ook tevreden over zijn. Maar dat is een ander soort van programma. Daar was voornamelijk vakkennis van professionele mensen voor nodig, maar dat was het dan. De creativiteitsgraad van Het Peulengaleis lag veel hoger."
De artiesten die bij Rick Tubbax zaten, zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. "Iedereen is vrij, maar ik neem aan dat ik de meesten toch nog wel een tijdje zal tegenkomen. Hoe het met Bart Peeters zit, weet ik nog niet. Ik heb de zaken met hem nog niet besproken, maar het lijkt me onlogisch dat onze wegen zullen scheiden. Voor de VRT heeft deze verandering geen enkel gevolg. De artiesten en presentatoren blijven gewoon bij de openbare omroep, omdat ze er een contract hebben. Alleen, Woestijnvis wordt groter. Maar ik denk dat dit goed is voor alle partijen."
De producent gaat zich, naast de recht, ook bezighouden met het Woestijnvismagazine. "Samen met andere mensen ga ik dit project opstarten. Ik ben betrokken bij zowel de inhoud als de vorm. Mijn ervaring in de journalistiek, de muziek en de televisiewereld zal me zeker helpen bij het maken van dit blad."

.

Nu in het nieuws