Dokter Vandeput uit 'Koppen' eist tien miljoen van VRT

Dokter Jacques Vandeput eist tien miljoen frank schadevergoeding van de VRT. De plastisch chirurg werd na een ophefmakende reportage in 'Koppen' ontslagen door het Hasseltse Salvator-ziekenhuis. Vandeput vindt dat de VRT de reportage zodanig had verknipt dat het een fout beeld gaf van de werkelijkheid.

Mark Van Luyk

BR>Dr. Vandeput heeft de Sint-Truidense advocaat Polski Royer op de zaak gezet. Vandaag komt de zaak voor de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt.

Polski Royer: "De reportage was oorspronkelijk bedoeld voor het satirisch programma

Striptease

en heette

Eenmaal patiënt, altijd patiënt

. De VRT heeft het programma uitgezonden zonder toestemming van de dokter. De titel werd gewijzigd in het niet al te subtiele

Een plastisch slager

. De inhoud werd sterk aangetast. Momenten die naar het satirisch karakter van de reportage verwezen, werden weggeknipt. Bovendien werden ook nog eens dingen toegevoegd zoals de

stand- up

voor het Salvator-ziekenhuis in Hasselt. Een plek waar nota bene geen enkele beeldopname van een operatie is gebeurd. Dokter Vandeput is door dat ziekenhuis ontslagen."

En daarom vraagt Vandeput een schadevergoeding. "Hij heeft patiënten verloren omdat hij in een slecht daglicht werd gezet. Er zijn elementaire dingen veranderd aan de reportage. Op een gegeven moment is er een pijnscène met een mevrouw. Dat laten ze zien, maar niet dat die mevrouw later verdoving heeft bijgekregen en dat ze achteraf verklaarde geen pijn te hebben gevoeld."

Na de uitzending heeft de advocaat van Vandeput onmiddellijk een fax naar de VRT gestuurd, waarop de omroep verboden werd om de uitzending nog verder te verspreiden. Maar nu wil de dokter zo'n verbod bevestigd zien door de rechtbank. De VRT stuurt vandaag een raadsman naar Hasselt. "Hij heeft geen poot om op te staan", zegt Diane Waumans, perswoordvoerder van de VRT. "Er is slechts twee minuten weggeknipt en dat waren vrij onbelangrijke passages. Er valt ons weinig te verwijten. Alleen van de titel van de reportage ben ik niet zo zeker."

Nu in het nieuws