Grafisch bedrijf vindt met moeite kantoorruimte in Turnhout

Print
Over enkele weken opent Scenicsoft, een bedrijf dat grafische software produceert, zijn deuren. Er kunnen dertig mensen aan de slag. Scenicsoft vestigt zich in Turnhout, maar de zoektocht naar een geschikte kantoorruimte in de Kempen verliep moeizaam.
BR>Scenicsoft is een Amerikaans bedrijf dat software voor grafische bedrijven ontwikkelt, vooral voor kartonnagebedrijven en commerciële drukkerijen. Paul Verwilt bereidt de uitbreiding van het Europese filiaal voor. Scenicsoft trekt in bij Van Rooijen Transport in de Schietstandlaan. Daar was nog kantoorruimte vrij. Op dit ogenblik zoekt het bedrijf dertig grafici en programmeurs die er onmiddellijk aan de slag kunnen.
Het is voor een hoogtechnologisch bedrijf niet eenvoudig om een geschikte ruimte in de Kempen te vinden, ervoer Paul Verwilt. Het nieuwe Vlaamse Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC), gevestigd in de voormalige Turnhoutse kazerne, had gekund, maar dat viel tegen. "Ik geloof sterk in het opzet van het VIGC, maar ik ben bij de NV Blairon, die de gebouwen beheert, en bij het VIGC geconfronteerd met een bureaucratie die niet met een technologiecentrum te rijmen valt", zegt Paul Verwilt. "Voor elke vraag moest een andere instantie worden gebeld. Rond contracten bleven veel onduidelijkheden. Mijn Amerikaanse baas was er niet over te spreken."
Er zijn volgens Paul Verwilt ook praktische beperkingen in de voormalige kazerne. "Er bleek geen mogelijkheid om de ramen te blinderen. Dat is heel vervelend als je met computers werkt. En parkeerplaatsen. We rekenen erop dat we voor het einde van dit jaar dertig mensen tewerkstellen, maar we kregen maar vier parkeerplaatsen ter beschikking. De prijs overtuigde ons al evenmin. In een Europees gesubsidieerd project zou dat toch het verschil mogen maken."

Zoektocht


Maar ook elders verliep de zoektocht moeizaam. Het nieuwe Cipalgebouw in Geel zou heel geschikt zijn, maar is nog niet klaar. "In Geel en Herentals was niets beschikbaar. Wel wat kleine kantoortjes, maar niet wat wij nodig hebben. Makelaars vertelden ons dat er niets is. En als er iets is, is het meteen weer verhuurd."
De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) creëert bedrijventerreinen in de regio en heeft een goed zicht op de nood aan bedrijfsruimtes. Maar de uitbouw van kantoorruimtes heeft haar in het verleden niet beziggehouden. Daarin komt wellicht verandering.
"We voelen aan dat we de dienstensector meer moeten bieden", zegt Kris Vreys. "We hebben enkele ideeën. Concreet denken we aan het voormalige militaire domein Frac in Turnhout. Maar ik geef toe dat het nog maar ideeën zijn. Het technologiehuis in Geel wordt uitgebreid en er wordt gedacht aan een technologiepark op de terreinen van VITO in Mol, maar ik besef dat op dit ogenblik de vraag groter is dan het aanbod."

.

Nu in het nieuws