Vamix-producten omgedoopt tot Vandemoortele Bakery Products

De croissants of stokbroden op de zondagse ontbijttafel komen wellicht al lang niet meer uit de oven van de bakker om de hoek. Steeds minder kopen we brood bij de bakker en steeds minder bakkers maken al hun producten zelf. Op die groeiende trend speelt de Vandemoortele Groep in met een gloednieuwe fabriek voor diepgevroren bladerdeegwaren in Eeklo. Meteen wordt ook de merknaam Vamix vervangen door

Vandemoortele Bakery Products

.

Paul Verbraeken

BR>Vijfentwintig ton bloem, massa's eieren en margarine,

siberische wervelwinden

van minus 35°C en een onafgebroken stroom van (nog) witte croissants, chocoladebroodjes, gevulde koeken en kilometers bladerdeeg op vier productielijnen. Dat is nu dagelijkse kost in de nagelnieuwe fabriek die Vandemoortele in fasen in Eeklo opstartte. Alleen al op de

croissantlijn

rollen elk uur 20 tot 25.000 stuks van de band.

De fabriek in Eeklo vervangt binnen de

bakkerijdivisie

van Vandemoortele de plant in Ertvelde (Zelzate) en levert voorlopig ook ongeveer dezelfde productie. "De site daar liet geen verdere uitbreidingen meer toe", aldus algemeen directeur Charles Van Damme (44). "Hier in Eeklo hebben we nu zowat 600 miljoen frank geïnvesteerd en is nog maar 1,5 van de 4,5 hectare benut. De productiecapaciteit kan nog met 50% worden opgedreven, de stockagecapaciteit kan zelfs worden verdubbeld."

Vandemoortele keek uit naar uitbreidingskansen en kreeg heel wat aanbiedingen. "Vooral Henegouwen bood ons subsidies. We konden het dus goedkoper doen. Voor ons gaven echter onze sociale verantwoordelijkheid én de ervaring van onze mensen de doorslag. De 100 werknemers van Ertvelde zijn naar Eeklo gevolgd."

Service

De komende jaren wil de bakkerijdivisie verder investeren in zijn vestiging in Eeklo en in de andere productie-eenheden in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Met een jaarlijkse groei van 10% sluiten de industrieel gemaakte bakkerijproducten dan ook aan bij een niet te stuiten trend. Eerder al wees marktonderzoek van het onderzoeksbureau GfK uit dat de consument zijn broodwaren steeds vaker in de warenhuizen zoekt. Bakkers kunnen overeind blijven door zich te specialiseren. Nu al komt bijna één op de drie broden in Vlaanderen uit warenhuizen. In Groot-Brittannië is dat reeds 70%. Bij ons komen vooral stokbroden uit de ketens.

"Wij willen de bakker zijn vak niet afnemen, maar bieden hem een breder productengamma aan plus een vereenvoudiging van de productie", zegt Van Damme. "Heel wat bakkers zijn niet meer voldoende geoefend om de ingewikkelde en tijdrovende deegproductie af te handelen. Voorgerezen, diepgevroren deegwaren zijn daarom de oplossing én laten de bakker toe een normaler leven te leiden."

Zelf leveren de Vandemoortele-fabrieken niet direct aan de bakker om de hoek. Rechtstreekse leveringen gebeuren aan warenhuizen, cateringgroepen, restaurants, ziekenhuizen en uiteraard aan grootleveranciers die op hun beurt de bakkers bevoorraden. "Onze teams gaan wel ter plaatse om de professionele gebruikers te leren omgaan met onze oplossingen."

Naast die klantenservice zet het Vlaamse voedingsbedrijf alles op alles om vooraan te blijven inzake kwaliteits- en veiligheidsnormen. "Tijdens de dioxinecrisis hielp dit enorm", verzekert fabrieksdirecteur Paul Tanghe. Het kostte ons twee weken bloed en tranen maar dankzij ons traceringssysteem konden wij zeer snel alles deblokkeren: wij kunnen zeggen in welke croissant welk ei zit."

Donuts en stokbroden

Slechts 20% van de bladerdeegproductie uit Eeklo komt ook bij de Belgische consumenten terecht. Het gros wordt binnen de Europese Unie verkocht, 5% zelfs daarbuiten. Globaal neemt Eeklo (Ertvelde) zowat 1,5 miljard van de 5,2 miljard fr. omzet van de bakkerijdivisie voor zijn rekening. Eeklo stelt 100 mensen tewerk, de andere vestigingen nog zowat 500. Op de administratieve en commerciële hoofdzetel in Gent zijn nog eens zo'n 200 mensen aan de slag.

In drie fabrieken - waarvan twee in Frankrijk - levert de bakkerijafdeling stokbroden af; vier fabrieken staan in voor de productie van brood en banket. Reims staat in voor de razend populaire donuts.

Binnen de Vandemoortele Groep is vooral de 'Margarine & Vetten"-afdeling met merknamen als Vitelma en Roda beter bekend bij de consument.

Nu in het nieuws